Hyundai Ioniq za globalni debi

Hyundai Ioniq za globalni debi

 Foto: Hyundai

HYUNDAI s novom godinom kreće u obračun s najjačim igračima na tržištu ekoloških vozila. 

Njegov adut zove se Ioniq, a nudit će se u tri najpopularnija izdanja u svijetu automobila s tzv. alternativnim pogonom. Prevedeno, radi se o modelu dostupnom u hibridnom izdanju, ali i kao plug-in hibrid, te kao električni automobil. Ili još kraće, Ioniq udara na Prius i to na globalnom nivou.

Model otkriva svoje aspiracije i kroz dizajn, posebno vanjski, dok u kabini jasno ocrtava korejske gene. Od poznatih informacija znamo kako srce automobila čini 1.6-litreni GDI benzinac sa 77 kW (105 KS) i 146 Nm, a njemu je uparen elektromotor s maksimumom od 32 kW (43 KS) i 170 Nm. 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bude li se vozač držao uputa koje tzv. eko asistent daje u obliku predefiniranog programskog paketa, potrošnja će po južnokorejskim standardima iznositi svega 4,46 l/100 km. 

Od zanimljivosti vrijedi spomenuti upotrebu čelika povišene čvrstoće i aluminija čime je ušteđeno 12,6 kg. Nadalje, benzinski motor je dodatno usavršen pa je postignut stupanj termičkog iskorištenja od 40%. Baterije su Li-Ion i navodno nude odlične karakteristike. Spomenimo i DCT mjenjač s dvije spojke sa stupnjem iskorištenja od 95.7%.

Na kraju recimo kako će šira javnost Hyundaijev novitet moći pobliže upoznati u ožujku na ženevskom salonu. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara