I Volvo C30 prelazi na struju

OBEĆANJE Volva kako će do 2012. godine na tržište lansirati plug-in hibridni model dobiva potvrdu u praksi. Elektrificirani C30 nudi uzorne performanse, zadovoljavajuću autonomiju i prepoznatljivo visok standard sigurnosti.

Prvi prototipi Volva C30 u tzv. BEV izvedbi (Battery Electric Vehicle) već se nalaze na europskim cestama, a prvi rezultati u potpunosti su ispunili očekivanja. Ideja je poznata, a podrazumijeva Li-Ion baterije kapaciteta 24 kWh kao izvor energije za pogonske elektromotore.

Više praktičnosti donosi mogućnost punjenja istih priključenjem na gradsku mrežu (230V, 16A), i to i vremenskom intervalo od oko osam sati. Zasad još nije izabrana pozicija baterija, a u Volvu se dvoume između konvencionalne pozicije motora i tunela između prednjih sjedala.

Što se performansi tiče, maksimalna brzina je ograničena na 130 km/h, dok je za ubrzanje do 100 km/h potrebno manje od 11 sekundi. Recimo i kako je autonomija 150 kilometara.

I na kraju jedno obećanje iz službenog priopćenja: "Ukoliko Volvo odluči uvesti na tržište posve novi tip električnog automobila, on će biti siguran kao i svi ostali automobili koji se diče značkom Volva".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara