Infiniti: Veliki dolazak

Infiniti: Veliki dolazak

PARALELNO s predstavljanjem obnovljene game Infiniti je i službeno potvrdio kako će krajem iduće godine stići na europsko tržište. Jedan od jačih aduta luksuzne Nissanove marke je netom predstavljeni EX crossover, koji svojim polivalentnim mogućnostima ugrožava pozicije širokog spektra europskih premium igrača.

Novitet EX35 nastao je na temelju istoimenog koncepta prikazanog u travnju na auto-salonu u New Yorku. Dizajn potpisuje japanski dizajnerski studio, a najkraće rečeno radi se o kombinaciji coupe i SUV koncepcije. Sportske proporcije uključuju produljen poklopac motora, minimalne prevjese i položenu liniju krova, gotovo coupe-ovsku .


Klikom na fotografiju možete vidjeti istu uvećanih dimenzija

Kao i u slučaju ostalih modela tvrtke i EX je postavljen na hvaljenu FR-L platformu. Dugačak je 4.631 mm, širok 1.803 i visok 1.589 mm, dok međuosovinski razmak iznosi 2.800 mm. U oči posebno upada relativno mala visina koja daje naslutiti nešto niži položaj težišta, a time i odgovarajuću dinamičku stabilnost.

Visoki standardi kvalitete posebno su vidljivi u kabini, koju osim najfinijih materijala i uzorne egonomije karakterizira više no potpuna oprema. Primjera radi, većinom parametara upravlja se preko sustava sa 7-inčnim LCD zaslonom, a tu su još navigacija i HD za pohranu glazbe kapaciteta 9,3 GB. Prvoklasno opsluživanje uključuje i električni sustav preklapanja asimetrično djeljive stražnje klupe, svojevrsni raritet u auto ponudi.


Klikom na fotografiju možete vidjeti istu uvećanih dimenzija

Novitet iz Infinitija pokreće 3.5 V6 benzinski motor snažan preko 290 KS. Usuglašen je sa pet-stupanjskim ručnim mjenjačem, a pogon je na sve kotače. Kad smo kod pogona recimo da se radi i ATTESA E-TS (Advanced Total Traction Engineering System for All Electronic Torque Split) naprednom sustavu elektronski nadziranog prijenosa momenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nissanov novitet je pravi rasadnik inovacija. Osim što posjeduje sigurnosne sustave poput LDP-a (Lane Departure Prevention) i AVM-a (Around View Monitor) sustava pomoći pri parkiranju s čak četiri kamere, EX35 je prvi model tvrtke presvučen novom Scratch Shield bojom s mogućnosti samo-zacjeljivanja.

Europski debi Infiniti će označiti serijom G u limuzinskoj i coupe izvedbi, kojeg će slijediti prije spomenuti novitet i SUV model FX. Premijera je zakazana za Ženevu iduće godine.


Klikom na fotografiju možete vidjeti istu uvećanih dimenzija

Osim EX-a Infiniti je predstavio i obnovljenu seriju M. Prestižna limuzina nudi se u dvije motorne izvedbe, M35x pokreće 3.5 V6 motor, a M45x 4.5 V8 snažan 325 KS. U oba slučaja pogon je na sve kotače. Posljednjim redizajnom model je prošao kroz estetske modifikacije, kako vanjštine tako i interijera.

Također, i ovaj model sada raspolaže inovativnom sigurnosnom opremom. Nažalost, europska komercijalizacija marke ne obuhvaća i ovaj model. Serija M na europsko tržište će stići potkraj 2010. godine za kada je zakazan početak prodaje nove generacije modela i debi potpuno novog dizelskog motora.

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara