Još jedan Minijev rekord

NOVA generacija Minija koja je u proizvodnji od travnja 2001. godine dosegla je ovih dana brojku od 200.000 proizvedenih primjeraka. Slavljenički  Mini Cooper S u pepper white boji odlazi u Australiju gdje će biti isporučen kupcu pred božićne blagdane.

Iako ulazi u svoju šestu godinu, Mini je prodajni hit na gotovo svim svjetskim tržištima. Usprkos velikom interesu proizvodnja je još uvijek koncentrirana u jednoj tvornici u Oxfordu. Iz britanskih pogona do danas je izašlo preko 750.000 Minija, što je nesvakidašnji uspjeh za jedan premium model.

Dr. Anton Heiss, voditelj tvornice BMW-ove grupacije u Oxfordu, povodom ovog jubileja rekao je: "Od početka proizvodnje tvornica u Oxfordu je svake godine na početku planiranu proizvodnju od 100.000 komada godišnje znatno premašila i u 2005. godini po prvi put udvostručila."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz optimirane procese proizvodnje kao i inovativne modele iskorištavanja radnog vremena omogućeno je zadnjih godina povećanje proizvodnje. Na taj način tvornica u Oxfordu može, ovisno u potražnji, proizvoditi i do 134 sata tjedno.

Između 2000. i 2004. godine BMW-ova grupacija je investirala ukupno 280 milijuna funti u proizvodnju Minija. Kako je već u veljači ove godine priopćeno, do 2007. godine investirat će se još dodatnih 100 milijuna funti čime će broj radnih mjesta povećati na ukupno 4.700.

Zbog zahvata povezanih s investicijom doći će do prekida proizvodnje tijekom božićnih blagdana. Tvornica u Oxfordu vrata će opet otvoriti 13. siječnja iduće godine kada će se proizvodnja ponovno nastaviti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara