Kia sve traženija

KIA Motors je drugu godinu zaredom najbrže rastući automobilski proizvođač u Europi. Korejci zadovoljno trljaju ruke, Kia je u siječnju povećala proizvodnju za nevjerojatnih 115%.

Najveći porast zabilježen je na zapadno-europskom tržištu, čak 428 %, dok su u ostatku svijeta rezultati nešto suzdržaniji. Prema porastu izvoza dalje slijede Centralna i Srednja Amerika (+152 %), Azija (+138 %), te Sjeverna Amerika (+41 %).

Najveće zasluge idu na račun dvaju modela, a to su Rio i luksuzni Suv Sorento, koji su u siječnju prodani u 11.000 odnosno 13.075 primjeraka. Peteroznamenkastu mjesečnu prodaju postigli su i najnoviji modeli (Picanto i Cerato), a vrlo dobar rezultat postigla je nova generacija Sportage-a s 8.159 prodanih primjeraka. Uzlazni trend nastavit će se sasvim sigurno tijekom godine, jer Kia planira lansirati još tri nova modela.

Veliki uspjeh Sorenta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luksuzni Sorento je najprodavaniji SUV na slovačkom tržištu. Rezultat je za Kiju više nego dobar, pogotovo ako se uzme u obzir da se Sorento na slovačkom tržištu pojavio prije nešto više od godinu dana.

Kia je u Europi prošle godine ukupno prodala 36.284 Sorenta, što je 21,2-postotno povećanje u odnosu na godinu prije. Ostavivši iza sebe razvikanu konkurenciju, Sorento je stekao mnoštvo poklonika, a ni stručna kritika nije štedjela na pohvalama, što se vidi iz brojnih nagrada.

Kia definitivno seli proizvodnju u Europu. U svoju tvornicu u Žilini uložit će 1,1 milijardu eura, a u neposrednoj će blizini pogone izgraditi devet korejskih dobavljača nadomjesnih dijelova. Oni će uložiti dodatnih 300 milijuna eura, što će omogućit 3.700 novih radnih mjesta te doprinijeti razvoju tog dijela Slovačke.

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara