Kvantni kompas uskoro u automobilima?

Znanstvenici britanskog ministarstva obrane predano rade na spravi nazvanoj 'kvantni kompas' koja bi, ukoliko sve pođe po planu, trebala zamijeniti navigacijske sustave kakve danas poznajemo, a koje koriste vozači, vlasnici mobitela, ali i vojska.

Potreba za kvantnim kompasom javila se zbog prilične nepouzdanosti GPS-a ispod vode, pogotovo u vojnim podmornicama kod kojih je ponekad dolazilo do odmaka u stvarnom položaju od jedne milje. Kvantni kompas taj bi odmak trebao smanjiti na svega nekoliko metara.

###
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, ovoj spravi nisu potrebni sateliti već radi na principu kvantne mehanike i subatomskih čestica koje reagiraju na Zemljino magnetno polje i omogućuju iznimnu preciznost u navigaciji. Također, smetnje u radu naprave svedene su praktički na nulu jer ne koristi tipične GPS L1 i L2 radio signale koji ne prolaze kroz vodu ili zidove zgrada.

Trenutno, kvantni kompas nalikuje na kutiju za cipele pa se užurbano radi na njegovom smanjivanju, a ukoliko ova tehnologija jednog dana nađe svoj put do potrošačke elektronike, bit će to prava mala revolucija na području navigacijskih i sigurnosnih sustava kakve koriste današnji automobili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara