Land Roveri će samostalno voziti i po terenu

Land Roveri će samostalno voziti i po terenu

 Foto: Jaguar Land Rover

IAKO su se posljednjih dana zaredale vijesti o mogućim žrtvama u prometu uzrokovanih nesavršenošću autopilota iz Land Rovera nas obavještavaju kako će njihovi modeli moći samostalno upravljati i van asfalta. 
 
Projekt nosi ime Autonomous all-terrain driving research project, a radi se o naprednom sustavu koji zahvaljujući brojnim tehnologijama može samostalno upravljati vozilom i nakon silaska s ceste. Osim nadzora okoline putem kamera tu su ultrazvučni, radarski i LIDAR senzori, a sve s ciljem da upravljačka elektronika dobije 3D sliku putanje vozila i same okoline. 
 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
U praksi to znači da će vozilo detektirati sve moguće prepreke na definiranoj putanji, uspoređivati ih s mogućnostima vozila i prilagođavati parametre vozila i njegovu brzinu. Tako dok kamere snimaju okolinu ultrazvučni senzori na daljini od pet metara "čitaju" površinu podloge. Dodatno, vozila opremljena istim sustavom se mogu povezivati i dijeliti informacije vezane uz kvalitetu podloge. 
 
Jaguar Land Rover je iznimno zadovoljan postignutim karakteristikama sustava, ali još nije objavio hoće li i kada isti biti komercijaliziran u nekom od modela. 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara