Mazda najavila novu generaciju motora

NA predstojećem tokijskom auto salonu Mazda će predstaviti sljedeću generaciju svojih pogonskih motora. Radi se o dva nova motora i automatskom prijenosu.

Najavljeni noviteti su dio rješenja Mazdinog cilja da do 2015, a u usporedbi s 2008, poveća ekonomičnost svojih modela za 30%. Mazda je nove motore i novi prijenos objedinila pod imenom SKY, tako da možemo govoriti o SKY-G benzinskom motoru s izravnim ubrizgavanjem, SKY-D "čistom" dizelašu te SKY-Drive ekonomičnom automatskom prijenosu. Svi oni će na tržištu postati dostupni od 2011.

SKY-G je benzinski motor s izravnim ubrizgavanjem te unaprijeđenom učinkovitosti. Novi blok motora je osmišljen tako da smanjuje trenje te omogućava postizanje optimalnog omjera zraka i goriva. Točnije, ekonomičnost i okretni moment su povećani za oko 15% u usporedbi sa sadašnjim Mazdinim 2.0 motorom.

SKY-D je tzv. čisti dizel, a postignuti rezultati su slični onima kod SKY-G motora. Dakle, manja potrošnja i veća snaga, a sve zahvaljujući novom bloku motora, piezzo brizgaljkama, novim turbopunjačima i sl. Koliko je za sada poznato SKY-D će biti za oko 20% učinkovitiji od trenutnog 2,2-litrenog dizelaša. Prema službenim navodima, u Mazdi su uspjeli postići rezultate iz modela 2 u modelu 6.

Na kraju tu je i SKY-Drive automatski prijenos. Riječ je o sustavu koji, zbog raznih modifikacija, unaprjeđuje ekonomičnost za oko 5%. U Mazdi tvrde i kako će osjećaj rada ovog mjenjača prilikom vožnje odgovarati onome kod mjenjača s dvije spojke.

Pored nove linije motora mazda će u Tokiju predstaviti Kiyoru koja troši svega 3,1 l/100 km, Premacy u Hydrogen RE izvedbi i još nekoliko zanimljivosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara