Mercedes nas podsjeća na prvu auto utrku na svijetu

Mercedes nas podsjeća na prvu auto utrku na svijetu
Mercedes je odlučio obilježiti 120 godina motosporta podsjećanjem na neke od svojih najranijih modela i utrka u kojima su sudjelovali. Priča počinje 1894. kada su dva automobila pogonjena Daimlerovim motorima i jedan Benz model sudjelovali u prvoj auto utrci na svijetu čija je staza bila dugačka 126 km. Bio je to pravi test izdržljivosti i pouzdanosti za tadašnja vozila. Prvo mjesto podijelili su Peugeot i Panhard & Levassor, automobili pogonjeni spomenutim Daimler agregatima. Benz je osvojio 5. mjesto.

###

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sama utrka bila je pravi spektakl i privukla je tisuće znatiželjnih promatrača. Novine koje su organizirale utrku, Le Petit Journal, spominjale su i brojne bicikliste koji su se pridružili automobilima, ali i razna amaterska vozila na motorni pogon čiji su vlasnici odlučili okušati sreću. Jedan od njih je bio i Gottleib Daimler.

Mercedes ističe da je ova utrka zapečatila sudbinu automobila pogonjenih parom. 'Parni traktor grofa Jules-Albert de Diona mogao je završiti utrku u najkraćem vremenu, no nije zadovoljavao pravila i regulative kao sofisticirana motorna vozila. Na utrci je bilo još parnih vozila, no ona nisu uspjela završiti 126 km dugu stazu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara