MG Rover stigao u Hrvatsku

MG Rover stigao u Hrvatsku

SVEČANIM otvorenjem prodajnog centra u Zagrebu, na adresi Ljudevita Posavskog 15, hrvatsko tržište automobila je postalo bogatije za još jednu marku, britanski MG Rover.

Otvaranjem zastupstva Hrvatska je postala dio globalnog plana koncerna MG Rover putem kojeg tvrtka planira u najkraćem roku postati prisutna na svim važnijim svjetskim tržištima.

Tijekom ove godine stotine novih dilera otvorilo je poslovnice u više od 40 zemalja, dok je ovu zadaću u Hrvatskoj preuzela tvrtka Arh-Ing IMPEX koja u suradnji s ASL-om, ovlaštenim distributerom za MG Rover proizvode za područje bivših republika Jugoslavije (osim Makedonije).

Prioriteti – razvoj mreže i etabliranje branda

Otvorenje centra u Zagrebu je početak razvoja prodajno-servisne mreže MGRG-a (MG Rover Group). Nakon Osijeka, gdje je centar otvoren 4. prosinca, adekvatna infrastruktura bit će otvorena i u ostalim većim gradovima uključujući Pulu, Rijeku i Split.

Na svečanom otvorenju zagrebačkog centra, kojem je nazočio i Michael Wood, suvlasnik ASL-a, novinari su upoznati sa svim novostima vezanim uz poslovanje tvrtke. Tako smo mogli saznati da je plan za iduću godinu prodaja oko 250 automobila. Dobroj prodaji zasigurno će doprinijeti i trogodišnje jamstvo (100.000 km) na sva vozila prodana u Hrvatskoj, te podatak da su gotovo svi modeli u gami nedavno obnovljeni.

Potpuna gama modela

Iz cjelokupne game posebno se ističu dva modela. Prvi je svakako model Streetwise, koji u Hrvatskoj ima premijeru, a nameće se potpuno novim pristupom u segmentu gradskih automobila.


Rover Streetwise

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojevrsni predstavnik SAV (Sports Activity Vehicle) segmenta namijenjen je kupcima između 25 i 35 godina starosti, a cijena mu se, ovisno o motorizaciji (1.4/84 KS, 1.6/110 KS, 1.8/120 KS, 2.0TD/101 KS) i karoserijskoj izvedbi, kreće od 17.253 do 23.911 eura.

Drugi model je Rover 45, pripadnik niže srednje klase, koji bi s obzirom na omjer cijene i onoga što nudi, trebao biti najpopularniji Roverov model na hrvatskom tržištu. Njegova cijena se kreće u širokom rasponu od 17.542 do 27.554 eura.


Rover 45

Konačno mogu odahnuti i mnogobrojni vlasnici Roverovih vozila, kojih je u Hrvatskoj nemali broj. Naime, oformljivanjem snažne potpore, cijena servisa i rezervnih dijelova značajno će pojeftiniti, čak i do 50 %. 

Povratak na svjetsku scenu

Nakon obnove game uslijediti će ubrzano predstavljanje novih, konkurentnijih, modela, zbog čega je pokrenuta suradnja s kineskim proizvođačem automobila. Ugovor sa Shangai Automobile Industries omogućiti će financiranje zamjene svih  baznih modela u narednom vremenskom razdoblju. U prvoj fazi planira se lansirati četiri nova modela, među kojima je potpuno nova poslovna limuzina i nasljednik roadstera MG TF.

U tu svrhu bit će osnovana joint-venture tvrtka u kojoj će SAIC imati većinski udio. Dizajn i razvoj novih modela ostaje domena  postojećeg tima na Longbridgeu, koji će uskoro krenuti sa širenjem razvojne djelatnosti.

Lansiranje novih modela trebalo bi povećati proizvodnju pogona na Longbridgeu sa 106.000 u 2004. godini na otprilike 200.000 primjeraka. Britansko-kineski tandem očekuje da bi u najkraćem razdoblju proizvodnja mogla skočiti na respektabilnih milijun vozila godišnje.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara