Mitsubishi i PSA udružili snage

PSA ulazi u SUV segment, a sudeći po najavljenome, tamo namjera napraviti zapažen rezultat. Partner je pronađen, a prvi koraci su napravljeni. Stoga, valja samo čekati 2007. godinu za kada je planirano lansiranje prvog modela.

Nakon što su Takashi Nishioka (Mitsubishi Motors Corporation) i  Jean-Martin Folz (PSA) potpisali pismo namjere, očekuje se da bi konačni ugovor o suradnji na razvoju novog SUV-a trebao biti završen do proljeća. 

Prema prvim najavama, Mitsubishi bi trebao u japanskim pogonima godišnje proizvoditi oko 30.000 vozila koji će nositi značke francuskog proizvođača. Vozilo će biti postavljeno na potpuno novu platformu, koju će dijeliti s Mitsubishijevim klonom. Naime, modeli namijenjeni Citroenu i  Peugeotu posjedovat će prepoznatljiv francuski šarm u vidu atraktivnog dizajna, a ispod poklopca će se uglavnom ugrađivati moderni HDi dizelski motori. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj ugovor je za japanskog proizvođača, koji se nalazi u nezavidnoj financijskoj situaciji, možda posljednja slamka spasa. Nakon što je DaimlerChrysler smanjio svoj udio u tvrtki i srezao dodatna financiranja pred japanskom proizvođače su teški dani. Također, nedavno je procurila vijest o ukidanju projekta zajedničkog razvoja vozila u D-segmentu, koji je trebao biti razvijen za potrebe Chryslera.

Posljednje kalkulacije govore da će Mitsubishi Motors završiti ovu fiskalnu godinu s gotovo pet milijardi USD gubitka, što je gotovo dvostruko više od prošlogodišnjih predviđanja.U takvom ozračju nimalo ne čude ostavke triju čelnih ljudi  Stoga se kao jedino razumno rješenje čini razvoj konkurentnijih proizvoda uz pomoć velikih igrača, čime bi financijsko opterećenje bilo manje, a proizvodnost i krajnji profit veći, da ne kažemo pozitivni.

Ukoliko se ostvare svi planovi novog vodstva među kojima je i proizvodnja novog gradskog modela za Nissan, Mitsubishi bi 2007. godinu trebao zaključiti s profitom. Živi bili pa vidjeli!

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara