Nissan lansirao novu seriju motora

Nissan lansirao novu seriju motora

NISSAN je u rujnu predstavio japanskoj javnosti novi model Tiida koji pokreće potpuno nova serija četiricilindarskih motora u kombinaciji s CVT mjenjačem.

Oba motora, 1.5-litarski HR15DE i 2.0-litarski MR20DE, su  zajednički razvili Nissan i Renault, a koristiti će se u programu osobnih vozila obje kompanije. Primjena motora HR15DE započela je s Nissanovim potpuno novim modelom Tiida, dok će motor MR20DE prvi puta biti primijenjen na novom dostavnom vozilu koji izlazi kroz nekoliko tjedana.

Oba motora sadrže mnoštvo novih tehnologija s ciljem reduciranja potrošnje goriva i optimizacije voznih svojstava. Zahvaljujući tehnološki inovativnim rješenjima na konstrukciji motora (smanjivanje trenja, bolje sagorijevanje i sl) motori imaju izrazito povoljno izgaranje, gotovo potpuno. To potvrđuju posljednji testovi prema kojima je Tiida pokretana 1.5-litrenim motorom već ušla u SU-LEV (Super Ultra-Low Emission Vehicle ) klasu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi motor se isporučuje u kombinaciji s modernim CVT mjenjačem čime je još više naglašena prednost ovog tipa mjenjača. Ova kombinacija se pokazala jednom od najboljih u segmentu. Cjelokupna konstrukcija ima 30 % manju masu od konvencionalne, a u primjeni se ostvaruje smanjenje potrošnje goriva za 20 do 37 % (ovisno o motoru).

Kako je napredak više nego očit, implementacija najnovijih tehnoloških rješenja u modele namijenjene europskom tržištu je samo pitanje vremena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara