Nissan predstavio trkaći Leaf

Nissan predstavio trkaći Leaf

NISSAN je objavio fotografiju Nismo RC (Racing Competition) izvedbe električnog modela Leaf, koji bi premijerno trebao biti predstavljen ovog tjedna u New Yorku na tamošnjem auto salonu.

Ova "hardcore" izvedba, unatoč zadržavanju istog električnog motora snage 110 KS i najvećeg okretnog momenta od 281 Nm, ubrzat će do 100 km/h za 6,9 sekundi, što je pet sekundi bolje vrijeme od standardne verzije. Najveća mu je brzina podignuta na 150 km/h, a najveći problem mu je činjenica kako će se pod punim opterećenjem Nismo RC Leaf utrkivati svega dvadesetak minuta.

Najvažniju razliku s tehničke strane čini promjena položaja baterije i pogonskih kotača. Naime, baterija je sada središnje smještena radi bolje raspodjela mase, dok je prednji pogon zamijenjen stražnjim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Masa sportske verzije je smanjena za oko 40% na konačnih 938 kg. To je dobiveno upotrebom monocoqua od ugljičnih vlakana te izbacivanjem većine elemenata iz unutrašnjosti automobila. Nadalje, Leaf je u sportskoj izvedbi 300 mm niži i 150 mm širi od standardnog modela, dok je međuosovinski razmak skraćen za 75 mm.

Dakako da ovakav automobil neće ostaviti publiku bez daha, a to mu nije niti namjena. Nissan s njime želi pokazati kako u električnim modelima ima potencijala za daljnji napredak. Ukoliko se procijeni da postoji dovoljno interesa na temelju ovog ili nekog budućeg električnog modela bi se lako moglo zasnovati i ozbiljnije natjecanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara