Nissan Qashqai osvojio Britance

NAJNOVIJI Nissanov koncept imena Qashqai je na britanskom salonu automobila osvojio  nagradu za najbolje koncept vozilo.

Qashqai je prvi dizajnerski projekt razvijen u novom Nissanovom  studiju za dizajn u Londonu, a debi je imao na auto-salonu u Ženevi u ožujku ove godine. Na natjecanju koje je organizirao Institut inženjera za vozila (IVehE), grupa automobilskih stručnjaka i dizajnera detaljno je proučila sve izložene studije i prema strogom sustavu bodovanja odlučila da laskavu titulu najboljeg ponese upravo Nissanova studija SUV-a budućnosti.

Žiri je odabrao Nissanov koncept zbog vrhunskog dizajna i izvedbe, stoji u izjavi izvršnog direktora IVehE. Nadalje, vozilo posjeduje mnoštvo inovacija, a poseban naglasak je stavljan na prostranost i praktičnost. Vozilo pruža izuzetan komfor za putnike, a po potrebi može prevesti pozamašnu količinu tereta. Ukratko, riječ je o vozilu, koje se savršeno snalazi u gradu, a istovremeno je sposobno za dalja putovanja, pa čak i izlete izvan asfalta.

Kad se odlična ideja upakira u maštovito skrojeno odijelo, a pri tome postoji tehnološka potpora, uspjeh jednostavno ne može izostajati. Qashqai je u suštini coupe vozilo kojeg karakteriziraju povelika prednja bočna vrata i inovativno rješenje stražnjeg kraja. Terenske karakteristike su osigurane kroz izraženu odignutost od tla, te permanentni pogon na sve kotače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako posjeduje brojne zanimljive detalje, najinteresantniji je svakako sustav rasklapanja stražnjih bočnih vrata bez upotrebe B nosača. U unutrašnjosti je funkcionalnost ostvarena pričvršćivanjem svih sjedala na središnju pregradu. Sjedala je moguće uspraviti, čime se oslobađa dragocjeni tovarni prostor, pa Nissan budućnosti bez većih problema može prevesti i bicikl bez da ga se prethodno rasklopi. 

U najnovijem Nissanu najvjerojatnije se krije čitava linija modela, koji će u najkraćem roku biti lansirani na tržište. Sasvim je opravdano očekivati da bi novi model Nissan mogao predstaviti u konačnoj izvedbi kroz godinu dana.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara