Nova Zafira: Svjetska premijera u Bolonji

OPEL će sljedećeg mjeseca na bolonjskom autosalonu premijerno predstaviti osvježenu Zafiru. Novo izdanje Opelovog monovolumena u novu modelsku godinu ulazi s novim motorima, bogatijom opremom i modernijim izgledom.

Druga generacija jednog od najuspješnijih Opelovih modela predstavljena je polovicom 2005 godine i od tada je pronašla put do čak 450.000 europskih kupaca. Uostalom, dovoljno je reći kako Zafiru bira svaki deseti europski kupac monovolumena. Novi model u prodaju stiže dogodine, točnije početkom veljače.

Novosti u ponudi motora su 1,6-litarskim benzinac i dvije 1,7 CDTI common-rail turbo dizelske jedinice. Dakle, radi se o ukupno jedanaest različitih motora uključujući i CNG izvedbu (Compressed Natural Gas) pogonjenu prirodnim plinom.


Klikom na fotografiju možete vidjeti istu uvećanih dimenzija

Obnovljeni 1.6 motor s upravljivim usisom i ispuhom sada razvija 85 kW/115 KS. Karakterizira ga potrošnja od  7 l/100 km, što predstavlja uštedu od 4,3 posto u usporedbi sa slabijim prethodnikom. Istovremeno maksimalna brzina je povećana za 9 km/h, a vrijeme ubrzanja do 100 km/h skraćeno na 13,4 sekundi.

Novi motori 1.7 CDTI s 81 kW/110 KS i 92 kW/125 KS standardno dolaze sa šest-stupanjskim ručnim mjenjačem, četveroventilskom tehnologijom te filtrom za čestice čađe bez potreba održavanja. Uz okretni moment povećan za 20 i 40 Nm, motori daju značajno više snage dok je emisija štetnih plinova smanjena. Oba dizelska motora troše 5,7 l/100 km.

U posebnosti Zafire osim Flex7 sustava slaganja sjedala svakako spadaju i elementi od velike važnosti na vozne osobine. Oni uključuju opcionalni sustav aktivnog podvozja IDSPlus s elektroničkim sustavom kontinuiranog nadzora ovjesa (CDC - Continuous Damping Control) s integriranim sustavima poput ESP-a Plus, ABS-a.Kontrola stabilnosti prikolice također je poboljšana, a Opel je u segment kompaktnih jednovolumena uveo i AFL (Adaptive Forward Lighting) sustav prilagodljivih biksenonskih prednjih svjetala s dinamičkim zakretanjem u zavojima. Tu su i panoramski krov, krovni pretinci, te obilje uobičajenih elemenata komfora.


Klikom na fotografiju možete vidjeti istu uvećanih dimenzija

Nova Zafira se u dizajnerskom smisli nije previše promijenila. Prednjim dijelom vozila dominira dvodijelna prednja maska rešetkastog stila, koja je sada u potpunosti kromirana. Više dinamičnosti donosi i novi dizajn odbojnika s integriranim maglenkama i novim stilskim izrazom u obliku slova "v". Od detalja vrijednih spomena na stražnjici vozila su nova grafika svjetala s dvije prozirne 3-D ćelije u crvenim stražnjim svjetlima, te srebrno-bijeli obrubom oko istih.

Obilje kroma može se naći i u kabini. Kromirani obrubi oko kontrola za radio i klimatizaciju te novi dekorativni detalji na ploči s instrumentima i vratima glavni su lajtmotivi. Verzija Cosmo dolazi s lakiranim elementima na središnjoj konzoli te dodatnim ukrasima na upravljaču. Infotainment-sustav s funkcijama Navi, CD, DVD i MP3 ima i stereo konektore za vanjsku audioopremu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara