Novi poslovni uspjeh Kia Motorsa

GOTOVO nevjerojatan rast korejske marke na svjetskom nivou okrunjen je prije nekoliko dana velikim jubilejom. Kia Motors je izvezla petmilijunto vozilo, a ta čast je pripala Picantu namijenjenom talijanskom tržištu.
 
Svečanost kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina uzvanika održana je ispred tvornice smještene u seulskoj luci Pyeongtaek. Tom je prilikom Eui-Sun Chung, predsjednik najstarije korejske automobilske korporacije rekao: “Sukladno našem novom sloganu, ‘The Power to Surprise (Moć iznenađenja) još uvijek iznenađujemo, kako naše kupce tako i čitavu automobilsku industriju, još uvijek smo na pravom putu i neprestano razvijamo nove modele i poboljšavamo naše vrhunske modele.” 

Uspjeh je posebno vidljiv na europskom tlu gdje je Kia treću godinu zaredom najbrže rastući automobilski proizvođač. Prošle godine u Europu je izvezeno 264.872 vozila, što je 70,6 % više u odnosu na 155.229 vozila u 2003. godini. Nemali rast popularnosti zabilježen je u SAD-u gdje je prodano 301.573 vozila, što je gotovo za trećinu više nego godinu prije. U ostalim krajevima svijeta marka uglavnom bilježi 50-postotni porast, a očekuje se da bi ovaj tempo trebao biti nastavljen i u ovoj godini.

Kako je počelo

Najzanačajniji faktor globalnog proboja Kie svakako je tvornica Sohari otvorena 1973. godine, prva tvornica automobila sagrađena u Koreji. Dvadesetak godina kasnije marka se predstavlja na sjeverno-američkom tržištu s modelom Pride.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1995. godine proizveden je milijunti automobil, a tri godine kasnije Korejci su dostigli brojku od dva milijuna. Početak novog tisućljeća označen je trimilijuntim vozilom, a novih milijun vozila proizvedeno je do 2004. godine. U posljednjih godinu dana proizvodnja se više no zahuktala, pa stoga Kia već danas slavi novi jubilej.

Svijetla budućnost

Kia je nedavno predstavila hatchback izvedbu Cerata s potpuno novim 1.5 CRDi dizelom sa 102 KS, koji se prvo počeo prodavati na hrvatskom tržištu. Radi se o najvažnijem modelu koji bi po prvi puta trebao ozbiljnije konkurirati europskim kompaktima.

U drugom dijelu godine dolazi pojačanje, potpuno novi Rio u kompaktnoj i sedan izvedbi, kojeg će karakterizirati vrlo povoljna cijena. Listu noviteta za ovu godinu zaokružuje Carnival, nova generacija obiteljskog monovolumena.

M.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara