Porsche 918 sa 645.000 eura

STUTTGARTSKI proizvođač sportskih automobila je objavio prve službene skice svog sljedećeg superautomobila. Riječ je o modelu 918 Spyder čija prodaja službeno kreće ovog tjedna, no čije bi isporuke trebale krenuti krajem 2013. i za kojega će kupci morati izdvojiti oko 645.000 Eura (bez poreza).

Podsjetimo, riječ je o produkcijskoj izvedbi apsolutne zvijezde prošlogodišnjeg ženevskog koncepta studije pod istim nazivom. Kao i najavni model, produkcijsku će izvedbu pokretati hibridni pogonski sklop, a Porsche je objavom ovih skica potvrdio i nekoliko tehničkih detalja.

Tako će 918 Spyder pokretati hibridni pogonski sklop s V8 benzinskim motorom "obujma preko četiri litre" i najveće snage od "preko 500 KS" te s dva električna motora, po jedan na svakoj osovini (pogon na sva četiri kotača). Ovi će električni motori pridonositi snazi automobila s "barem" 220 KS", dok će svu tu snagu i moment na kotače prenositi 7-stupanjski PDK mjenjač s dvije spojke.

Njegove litij-ionske baterije će biti moguće puniti putem kućne utičnice i to za svega tri sata, a električna autonomija će mu iznositi oko 25 km i to pri brzinama do 150 km/h.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, automobil će ubrzavati do 100 km/h za svega 3,2 sekunde, dok će najveća brzina prelaziti 320 km/h. Poput konceptnog modela, prosječna potrošnja i emisije bi trebale biti minimalne. Porsche tvrdi kako će automobil u prosjeku trošiti oko 3 l/100 km te emitirati svega 70 g/km ugljičnog dioksida.

Zahvaljujući ekstenzivnoj upotrebi lakih materijala poput aluminija, magnezija, ugljičnih vlakana, plastike ojačane ugljičnim vlaknima od koje će biti proizveden monocoque i sl. masa će mu se navodno kretati oko 1.500 kg.

Skice jasno ukazuju na zadržavanje osnovnog oblike konceptnog modela, a istodobno potvrđuju i raniju najavu kako će automobil imati jednodijelni uklonjivi krov. Na kraju recimo i kako će ovaj model biti proizveden u ograničenoj seriji od 918 primjeraka te kako će se proizvodnja odvijati u pogonima u Zuffenhausenu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara