Porsche donosi najveći profit u VW Grupi

Sudeći po najnovijim izvještajima, Porsche na svakom prodanom automobilu zaradi 23.000 dolara, što je profit od 18 posto, zamjetno više od ostalih luksuznih brendova Volkswagen grupe - Audija, Bentleya i Lamborghinija.

###

Godišnji izvještaj njemačkog automobilskog diva pokazao je da Bentley ne zaostaje mnogo za Porscheom sa zaradom od 20.000 dolara po svakom prodanom primjerku. VW smatra Lamborghini dijelom Audija, a dva su brenda uspjela ostvariti profit od samo 5.200 dolara po vozilu. Za usporedbu, sam Volkswagen uspio je ostvariti zaradu od 850 dolara po automobilu, što je profit od 2.9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dugotrajna gospodarska kriza još uvijek utječe na prodaju modela za masovno tržište, no skupi i egzotični automobili prilično se dobro prodaju. Čini se kako bogataši ili nisu uopće pogođeni krizom ili su potpuno propali, no kupaca luksuznih jurilica ima sasvim dosta. Također, skupi brendovi imaju manju konkurenciju, a na konačan odabir kupaca češće utječe subjektivan dojam nego ekonomski faktori. Ipak, po čemu se Porsche razlikuje od ostalih, po svemu sudeći sličnih brendova?

Jedan od razloga možda leži u Porscheovoj poziciji u samoj VW grupi. Njegovi su automobili bez sumnje luksuzni, no proizvode se u većim količinama i dijele više dijelova s masovnim brendovima što smanjuje troškove proizvodnje. Tako npr. Porsche Cayenne dijeli platformu s VW Touaregom, no nudi performanse bolje od Audija Q7.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara