Prve snimke nove Octavije

Prve snimke nove Octavije

U NAJNOVIJEM broju britanski magazin Auto Express donosi ekskluzivne snimke nove Škode Octavije, koja na tržište stiže iduće ljeto.

Nova Octavia je uhvaćena okom objektiva tijekom testne vožnje prototipa  u Južnoj Africi. Inače, model će službeno biti predstavljena u ožujku na salonu automobila u Ženevi. 

Predviđa se da će paralelno biti predstavljene limuzinska i karavanska izvedba, a prema prvim slikama je očiti da Octavia dobiva svježi i atraktivniji izgled. Poneki detalj preuzet je sa koncepta Roomster, što je samo dodatni plus za ovu pomalo konzervativnu marku.

Nova Octavia prije svega konkurira kućnim rivalima, Seatu Toledo i Volkswagenovoj Bori. Obnovljena platforma preuzeta od Golfa pete generacije garantira bolju upravljivost i viši stupanj komfora, dok nešto izdašniji gabariti daju naslutiti da je skučenost na stražnjoj klupi prošlost. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sasvim je sigurno da Octavia dolazi s novim motorima nedavno predstavljenim na novom Golfu i Audijevoj trojci. Najinteresantnija je dakako dizelska ponuda, koju će uz dizelaše obujma 1.9 i 2.0 litre, od Pola preuzet maleni 1.4 TDI. Upravo ta izvedba mogla bi postati pravi bestseler na tržištima skromnijih zahtjeva, gdje su performanse u drugom planu, a cijena i potrošnja goriva primarni.

Ponuda benzinaca kreće s 1.4-litrenim benzincem od 75 KS, kojeg prate FSI agregati obujma 1.4, 1.6 i 2.0 litre. Vremešni 2.0 od 115 KS ide u mirovinu, a V5 i V6 motori će najvjerojatnije biti ponuđeni nekoliko mjeseci kasnije. Priča zvana RS se nastavlja i dobiva novu dimenziju. Da, RS će od ljeta pogoniti 2.0-litreni dizelaš od 180 KS, istovjetan onomu iz Seat Ibize FR. 

Cijene i paketi opreme još uvijek nisu formirani, ali se može očekivati da će nešto bogatiju serijsku opremu pratiti nekoliko postotaka viša cijena.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara