Renault predstavio Captur

NAJVEĆA zvijezda Renaultovog štanda na auto salonu u Ženevi bi mogao biti crossover pod nazivom Captur. Koncept je to dimenzijama sličnom Nissanovom Jukeu što nam daje za pravo pomisliti kako se sprema još jedan klon, novi model u gami francuske tvrtke.

U svakom slučaju Captur je najava budućih dizajnerskih smjernica ovog proizvođača, a tema se očito nastavlja na prošlogodišnji konceptni coupe DeZir, posebno kada u obzir uzmemo tzv. scissor vrata te futuristički, ali sportski nastrojeni interijer.

Crossover između coupea i kompaktnog SUV-a prema navodima proizvođača teži svega 1.300 kg, a za to je zaslužna obilata upotreba kompozitnih materijala. Radi se o prvenstveno gradskom vozilu, a na atraktivnosti će svakako dobiti činjenicom kako mu se tvrdi krov može lako ukloniti što ga time čini i kabrioletom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Captur ima pogon na prednje kotače koje pokreće novi bi-turbo 1,6-litreni dCi turbodizelski motor snage 160 KS i najvećeg okretnog momenta od 380 Nm, uparen s mjenjačem s dvije spojke. Capture će ubrzati do 100 km/h za 8 sekundi.

Od tehničkih novotarija posebno valja izdvojiti novi RX2 mehanički diferencijal s blokadom koji će po potrebi usmjeriti sav moment na kotač s najvećim gripom. Također, tu je i novorazvijeni sigurnosni  sustav nadzora Visio (sa sprijeda smještenom kamerom) koji će upozoravati vozača na potencijalnu opasnost ispred vozila te stanje na prometnici.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara