Saab PheoniX: Spreman za novi uzlet

ŠVEDSKI je proizvođač u Ženevi predstavio konceptni model simboličkog imena - PheoniX.

Radi se o modelu s kojim Saab neizravno najavljuje sljedeći model 9-3, odnosno automobil s kojim se nada ponovno poletjeti prema boljim vremenima.

Naime, prvi bi "novi" Saab razvijen pod novom upravom i s novim, odvažnijim dizajnom trebao biti upravo novi 9-3, a ovako bi on mogao izgledati, tj. ovaj bi koncept na njegov konačni izgled trebao izvršiti presudni utjecaj. PheoniX je djelo Jasona Castriote, Saabovog šefa dizajna.

Ispod lima se krije nova modularna arhitektura koja uz manje izmjene može poslužiti za razvoj više različitih modela. To uključuje i sportski automobil, mada takav vjerojatno nije među primarnim ciljevima Saabovog vodstva.

PhoeniX koristi pogon na sva četiri kotača te hibridni pogon kod kojega električni motor pokreće stražnje, a turbobenzinski pogonski stroj snage 205 KS prednje kotače. Od trenutno dostupnih podataka, znamo samo kako će ovaj koncept ubrzati do 100 km/h za 5,9 sekundi te kako mu emisija ugljičnog-dioksida iznosi 119 g/km, odnosno kako mu se prosječna potrošnja kreće oko 5 l/100 km.

Kao i pojedine značajke vanjskog i unutrašnjeg dizajna, tako bi se i ovaj pogonski sklop trebao pojaviti u sljedećim Saabovim modelima.

>> Detaljan pregled ženevskog  salona pogledajte samo na Indexovoj temi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara