Sljedeći R8 stiže 2014.

RAD na razvoju nasljednika trenutnog R8 već se uhodao, a prema najnovijim saznanjima novi će se automobil na tržištu pojaviti tijekom 2014. Do tada možemo očekivati osvježenu verziju sadašnje generacije.

Ovaj facelift će donijeti i određena tehnička poboljšanja poput ugradnje 7-stupanjskog mjenjača s dvije spojke umjeto sekvencijalnog 6-stupanjskog prijenosa. Snaga V10 izvedbe će biti povećana na 550 KS, a postoji vjerojatnost da se na tržištu pojavi i vrlo ograničena električna izvedba.

Druga generacija će svojim dizajnom biti evolucija sadašnjega modela, odnosno ne treba očekivati velike razlike. Konkretno, najveću će razliku činiti izostanak bočnih usisnika. Ponuda prostora će biti nešto veća, a oprema napredna i bogatija. Između ostalog valja spomenuti novu generaciju MMI sustava, head-up zaslona, naprednija LED svjetla i sl.

Ukupna masa će biti smanjena za minimalno 100 kg, za što će posebno biti zaslužni novi materijali koji će pronaći svoje mjesto u sadašnjoj aluminijskoj ASF konstrukciji. Prvenstveno tu mislimo na ugljična vlakna, a valja spomenuti i kako će krutost konstrukcije biti povećana za oko 15%.

Ponudu motora bi isprva trebali činiti atmosferski V8 snage oko 460 KS i V10 snage oko 560 KS, a kasnije bi ih mogao zamijeniti novi 4.0 V8 turbo snage oko 600 KS koji se ugrađuje u S8 i Bentley Continental GT.

Godinu dana nakon coupea na tržište bi trebala stići i Spyder izvedba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara