Snježne radosti automobilskih zaljubljenika

Snježne radosti automobilskih zaljubljenika

I DOK snijeg stvara velike muke mnogobrojnim vozačima, postoje oni koji mu se neopisivo raduju. Veći dio njih okupio se na karting stazi ST Rauš u Novom Marofu gdje je održano prvo službeno automobilističko natjecanje na snježnoj podlozi.
 
Utrka ovog tipa nikad prije nije održana u Hrvatskoj, a sudeći po onom što se moglo vidjeti i doživjeti ovog vikenda, sasvim neopravdano. Nesvakidašnji događaj u nas i sasvim uobičajena pojava u Europi privlači sve više posjetitelja, ali i samih sudionika.


 
Već prvih dana otkako su otvorene prijave za natjecanje bilo je jasno da je interes izuzetno velik. Četiri dana prije određenog roka organizator je zaključio prijave, čiji broj se popeo na 102 vozača. Unatoč tome, prijave su i dalje pristizale, no na konačnoj listi prijava našla su se 92 natjecatelja.
 
O čarima brze vožnje ne treba puno govoriti. Iako amaterskog tipa, kontrolirani (čitaj sigurni) uvjeti i više nego dobro pripremljena podloga rezultirali su mnogobrojnim atrakcijama i niti jednim organizacijskim propustom, a kamoli nezgodom.


 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Organizator utrke je AK Speedy iz Zagreba uz pomoć AK Delte, Delta timinga te ZAS-a i sudaca ostalih zagrebačkih klubova. Medijski pokrovitelj, ujedno i glavni pokrovitelj natjecanja je automobilistički portal www.autosport.hr, putem kojega je izvedena i kompletna komunikacija između organizatora natjecanja i vozača.

Vozila su bila raspoređena na cestovnu i trkaću klasu, a zatim i s obzirom na "kubikažu" motora i vrstu pogona. Vozačice, juniori (do 23) i seniori (preko 50) bodovali su se i odvojeno, bez obzira na klase i kategorije, po ostvarenim vremenima.
 

 
Utrku su istovremeno vozila dva vozača (dva startna/ciljna mjesta), kojima je u prvom krugu kvalifikacija redoslijed startanja ranije određen ždrijebanjem. U sljedeći krug kvalifikacija ulazilo se prema najboljim ostvarenim vremenima, a do finala dolazilo na ispadanje po parovima.

Na pripremanju staze radilo se danju i noću kako bi mogla izdržati toliki broj vozila, a prognoza vremena pratila se s velikim zanimanjem. No i staza i vremenski uvjeti izdržali su nastup velikog broja vozača.

Natjecanje nije pobudilo toliku pažnju samo kod zainteresiranih vozača već i kod gledatelja koji su došli u vrlo velikom broju. Po završetku natjecanja održano je i proglašenje pobjednika po klasama, kategorijama te u ženskoj, konkurenciji juniora i seniora.

>> Rezultate natjecanja možete naći ovdje.
 
Autosport Snow Show bio je pravi spektakl, što je ocjena koju su izrekli mnogi od posjetitelja i sudionika. Velik odaziv vozača i još veći gledatelja još su jednom potvrdili da u Hrvatskoj postoji zanimanje za automobilski sport.
 
Nadamo se da će se ovakvo natjecanje ponoviti i zaživjeti kao tradicionalno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara