Stiže novi Yaris

Stiže novi Yaris

KAD je Toyota u pitanju, iduća godina bit će u znaku novog Yarisa, koji bi na europsko tlo trebao stići do rujna. Zahvaljujući činjenici da prodaja Yarisovog klona u Japanu počinje kroz nekoliko tjedana, prve informacije i fotografije već su dostupne.

Yaris II odosno Vitz donosi značajan dizajnerski napredak. Agresivniji nastup je potkrepljen smjernicama postavljenim na posljednjoj liniji modela. Tu se prije svega misli na Corollu od koje je posuđen zakrivljeni oblik prednjih svjetala. Poklopac motora dobiva jasno istaknuta ispupčenja, a tu je i dvodijelna maska u stilu Audija i nedavno revidiranih Roverovih modela kao što je 75 V8. Sve u svemu, novi Yaris je nabijen poput bumbara sprijeda, dok idući prema nazad dobiva smirenije tonove.

Kao što je vidljivo s fotografije, sportska TS izvedba ostaje u ponudi. Nabildani imidž opravdava 110 KS maksimalne snage dobivene iz relativno skromnih 1.5-litara obujma. Ulogu top modela tijekom 2006. godine preuzima 1.8-benzinac od 140 KS i šest-stupanjskim ručnim mjenjačem s kojim Yaris ima potencijala da postane najubojitiji gradski trkač iz Zemlje izlazećeg sunca.

Yaris se ne razmeće svojim mjerama, u duljinu broji 3.75, širinu 1.70 i visinu 1.52 metara. Iako skromni, gabariti su u odnosu na prethodnika osjetno povećani. 110 mm dulji i 35 mm širi, Yaris nudi osjetno bolji komfor. Niti prtljažnik više nije kamen spoticanja, njegov kapacitet je narastao s 205 na 275 litara, što će zadovoljiti apetite većine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponudi ostaju poznati benzinci opremljeni VVT tehnologijom. Slabiji 1.0 sada razvija 71 KS, dok 1.3 raspolaže s 87 KS. U ponudi će biti zadržan i poznati dizelaš, 1.4 D-4D od 75 KS.

Termin početka prodaje u Hrvatskoj za sada nije poznat.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara