Svjetska inovacija: Opel Astra GTC s panoramskim vjetrobranom

Svjetska inovacija: Opel Astra GTC s panoramskim vjetrobranom

OPEL je sve ažurniji u lansiranju atraktivnih inovacija. Posljednja novost je Opel Astra GTC s  panoramskim vjetrobranskim staklom koje se pruža čak do B nosača i tako otvara novu dimenziju užitka u vožnji. Inovativno rješenje krova kojim se stvara potpuno novi osjećaj u vožnji bit će po prvi puta prikazano na auto-salonu u Parizu.

Vjetrobransko staklo se na novoj Astri GTS pruža skoro do polovice duljine krova čime se vozaču i suvozaču nudi veća preglednost i dojam sličan onome u  pilotskoj kabini. Kako je površina krova monolitno izvedena svojevrsni derivat panoramskog krova je atraktivan i izvana.

Višestruke prednosti Opelove inovacije

Putnici u GTC-u uživaju u nesvakidašnjem pogledu zahvaljujući Solar-Protect staklu dugačkom 1.50 metara i širokom 1.16 metara. Staklo je opremljeno termičkom izolacijom koja sprečava zagrijavanje unutrašnjosti, pa razloga za brigu u ljetnim mjesecima nema. 

Također, inovativno vjetrobransko staklo ničime ne narušava sigurnost putnika.  Brojne simulacije sudara i stvarni testovi su pokazali da nema razlika vrijednih pažnje naspram metalnog krova što treba zahvaliti A i B nosačima vrlo visoke čvrstoće, dodatnim poprečnim nosačima u sredini krova te čvrstoj konstrukciji u podu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Panoramski krov je izrađen od višeslojnog sigurnosnog stakla debljine šest milimetara, a oblikovan je gravitacijskim savijanjem. Proces je to pri kojemu se odabrane točke na staklu zagriju na tako visoku temperaturu da sama gravitacijska sila savija staklo do definiranog oblika. Postupak je zahtjevan s obzirom na staklo ove čvrstoće i veličine. 

Još jedna prednost Opelovog rješenja u odnosu na danas konvencionalne staklene krovove je minimalno povećanje ukupne mase automobila. Razlika je tek neznatnih deset kilograma što u prijevodu znači da s ovom opcijom performanse ostaju iste, a potrošnja goriva ne raste.

Opel Astra GTC je treća karoserijska izvedba nove generacije Astre nakon petvratnog kompakta i karavana, a proizvodit će se od sljedeće godine u Antwerpenu u Belgiji. Ugradnja inovativnog panoramskog vjetrobrana počinje u travnju iduće godine.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara