Toyota: Novi motori i mjenjači iz Poljske

Toyota: Novi motori i mjenjači iz Poljske

TOYOTA Motor Manufacturing Poland (TMMP) započela je s proizvodnjom novog benzinskog motora i ručnog mjenjača predviđenih za nadolazeće gradske automobile koje će zajednički proizvoditi Toyota i PSA Peugeot Citroen.

Ciljani godišnji proizvodni kapacitet TMMP-a za jednolitarski motor i ručni mjenjač iznosi 250.000 odnosno 300.000 komada, čime bi ukupna godišnja naklada mjenjača dosegla 550.000 komada. U ovim pogonima do sada su se proizvodili ručni mjenjači za modele s motorima obujma 1,3 i 1,8 litara. Stoga će broj zaposlenih u narednom razdoblju rasti s 1.100 na oko 1.800 do kraja 2005. godine, dok ukupna investicija iznosi 400 milijuna eura.

Europska proizvodnja

Toyotinu europsku proizvodnju čini osam tvornica smještenih u šest zemalja (Velika Britanija, Francuska, Poljska, Turska, Portugal i Češka.
 
Pogon Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech (TPCA) u češkom Kolinu, zajedničko je ulaganje Toyote i koncerna PSA Peugeot Citroen. TPCA će ove godine krenuti u proizvodnju 300.000 gradskih automobila, od čega će njih 100.000 otpasti na Toyotu AYGOs, dok će se ostatak rasporediti na Peugeotove i Citroenove modele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvornica Toyota Motor Industries Poland (TMIP), smještena u poljskom mjestu Jelcz, ove će godine pokrenuti proizvodnju novih dizelskih motora. S godišnjim proizvodnim kapacitetom od 150.000 motora, TMIP će zapošljavati 700 ljudi.

Toyota je osmu godinu za redom postigla rekordnu prodaju u Europi. Prodaja je u protekloj godini porasla za 10%, a na ukupnom tržištu 2%. Rezultat toga je tržišni udjel od 5%.

Toyotin cilj za 2005. godinu je prodaja 980.000 Toyota i Lexus vozila u Europi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara