Volkswagen Touareg W12

Volkswagen Touareg W12

VOLKSWAGEN je na netom održanom salonu automobila u Parizu prikazao specijalnu izvedbu svog terenca koju će ponuditi u limitiranoj seriji od svega 500 primjeraka.

Buduća top izvedba nosi ime W12 Sport, a pokreće ju isti motor kao u reprezentativnom VW Phaetonu i Audiju A8, te u super atraktivnom Bentleyu GT. Moderni 12-cilindrični motor iz šest litara obujma razvija 450 KS maksimalne snage i čak 600 Nm okretnog momenta. Za isporuku ovako velike snage brine se šest-stupanjski Tiptronic mjenjač i neizostavni pogon na sve kotače. Usprkos velikoj snazi VW-ovi inženjeri su uspjeli udovoljiti ekološkim standardima, pa je kakvoća ispuha na razini EU4 normi, što je za svaku pohvalu.

Ovako motorizirani terenac ruši sve tabue i performansama se približava dosad nedostižnom Porscheu Cayenne u Turbo izvedbi. Ubrzanje do 100 km/h traje svega 5.9 sekundi, dok je maksimalna brzina ograničena na 250 km/h. Još impresivnije zvuči da je za ubrzanje od 80 do 120 km/h potrebno svega 4.3 sekunde. Pri tome imajte na umu da je riječ o dvije i pol tone teškom vozilu nezahvalne aerodinamike. Kontakt s podlogom se ostvaruje putem 20 inčnih kotača s pneumeticima mjera 275/40.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već je izvana uočljivo zašto je Tourageg dobio sportski prefiks. Uz poveće mjere kotača i obilje karoserijskih dodataka, konstrukcija je postavljena bliže podlozi što je posljedica modifikacija na ovjesu. Preinake su sasvim sigurno pretrpjeli i ostali dijelovi mehanike, uključujući kočioni sustav i upravljački sklop.

Lajtmotiv u kabini je svakako brzinomjer graviran do 300 km/h. Budući vlasnik će posebno cijeniti presvlake sportskih sjedala od Alcantare, te obilje alu-dekoracije. Na kraju dolazi cijena. Početna cijena za model Touareg W12 Sport u prepoznatljivoj Deep Blue boji je u Njemačkoj 99.950 eura.

Miljenko Nikolić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara