VW Touareg: SUV nove generacije

VW Touareg: SUV nove generacije

VOLKSWAGEN je objavio prve službene fotografije nove generacije modela Touareg koji će debitirati na predstojećem ženevskom auto salonu.

Već je na prvi pogled vidljivo kako je novi model usuglašen s posljednjim kretanjima VW-ovog dizajna lansiranog posljednjom generacijom Golfa. No, dizajn ovog modela nije najveća novost jer se puno više krije ispod kože. Pored značajno promijenjene motorizacije tu je i novi hibridni model.

Krenimo od konvencionalne motorizacije i recimo kako će novi Touareg biti dostupan s dva TDI motora. Radi se o 3.0-litrenom V6 snage 240 KS i najvećeg okretnog momenta od 550 Nm te 4.2-litrenom V8 sa 335 KS i 800 Nm.

Jedina, uvjetno rečeno, benzinska izvedba je dakle spomenuti hibrid. Pogonski sklop ukupne snage 380 KS i okretnog momenta od 580 Nm čini kompresorski 3,3-litreni V6 (330 KS i 360 Nm) uparen s električnim motorom te litij-ionskim baterijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Touareg Hybrid će nuditi električnu autonomiju od 50-ak kilometara, a ukupno gledajući bi trebao biti za oko 20% štedljiviji od dosadašnjeg ekvivalenta. S potrošnjom od samo 8,2 l/100 km definitivno postavlja nove standarde među SUV-ovima za terensku vožnju s benzinskim motorima.

Vozne karakteristike bi također trebale napredovati s obzirom na unaprijeđeni 4Motion sustav pogona na sva četiri kotača te standardni 8-stupanjski automatski mjenjač. Dovoljno je reći kako model ovisno o izvedbi savladava do 45 stupnjeva uspona. Također, povećana je krutost karoserije (+5%), masa je smanjena za nekih 200-tinjak kg, a poboljšana je i aerodinamika.

Već nam je otprije poznato kako će novi Touareg, poput ovog još uvijek aktualnog, svoju platformu dijeliti s novim Porsche Cayenneom, također debitantom na ovogodišnjem ženevskom auto salonu. Nova platforma je donijela rast dimenzija (duljina 4.758 mm) u svim smjerovima, osim u visinu gdje je novi model snižen za 20 mm te mu sada visina iznosi 1724 mm. Rastom duljine je porasla i ponuda prostora u unutrašnjosti, gdje kupce očekuje i povećana razina ergonomije te bogatija oprema i kvalitetniji materijali.

Novog Touarega na tržištu možemo očekivati već tijekom ovog proljeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara