Zabraniti benzinske i dizelske automobile?

PRIJEDLOG je to koji je Europske Komisije za gradska središta, a zabrana bi stupila na snagu 2050. godine.

Ovaj prijedlog, koji je vladama zemalja EU-a poslao povjerenik za promet Siim Kallas, ima za cilj smanjiti europsku emisiju ugljičnog dioksida te ovisnost o nafti i kao takav ne predstavlja nikakav napad na slobodan izbor građana u kojem se prijevoznom sredstvu žele voziti.

Naime, u Komisiji vjeruju kako bi eventualno ograničavanje upotrebe ovakvih automobila u gradskim centrima također trebalo pozitivno djelovati na države da započnu ozbiljno promišljanje i realizaciju drugih oblika prijevoza poput primjerice željezničkog. Komisija vjeruje kako alternative postoje te ih samo treba razviti i vremenom promijeniti percepciju javnosti o njima. Na ruku željeznice će svakako ići i sve više cijene goriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna vrsta transporta se dakako ne može promatrati odvojeno od ostalih, pa su osmišljeni i planovi povezivanja različitih grana kako bi se pružio učinkovit sustav prijevoza ljudi i robe za kojega u Komisiji vjeruju da je osnova gospodarskog napretka Europe. Jedan takav je i “jedinstveno europsko transportno područje” koji za cilj ima povezati sve europske aerodrome sa željeznicom te središtima gradova.

U izvješću je napomenuto kako je cilj Komisije do 2030. unutar EU-a imati 50% automobila bez štetnih emisija. Do 2020. žele prepoloviti broj stradalih u prometu, a do 2050. ga dovesti na nulu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara