Zamaskirani Volvo S60 na ulicama Kopenhagena

VOLVO je u sklopu testiranja nove sigurnosne tehnologije na ulice Kopenhagena izveo zamaskirani prototip nove generacije modela S60 čiji tržišni debi se očekuje dogodine.

Maskirani prototip je izašao na ulice danskog grada s ciljem testiranja nove napredne sigurnosne tehnologije, a tiče se zaštite pješaka.

Naime, dok je na modelu XC60 City Safety sustav pri manjim brzinama automatski kočio ukoliko se nekontrolirano smanjivao razmak do vozila ispred, nova Nova Collision Warning tehnologija u suradnji s Full Auto Brake (sustavom automatskog kočenja) i Pedestrian Detection (sustavom prepoznavanje pješaka) sprečava potencijalni nalet na pješaka.

Collision Warning sustav u suradnji s automatskom kočnicom i sustavom detektiranja pješaka sastoji se od novog radara sa dva modaliteta rada, integriranog u masku hladnjaka, kamere smještene iza retrovizora i centralne kontrolne jedinice. Zadatak radara je da detektira objekte i izmjeri udaljenost vozila od istih, a kamere da detektira tip objekta.

Nakon što se uoči rizična situacija, vozač biva upozoren zvučnim signalom i bljeskanjem svjetla na head-up displeju. Ukoliko vozač ne odgovori na upozorenje, a sustav "procijeni" da je kontakt neizbježan, u igru se uključuje automatska kočnica.

Rezultat je to desetogodišnjeg razvoja i više od pola milijuna testnih kilometara, kao i nebrojenih simulacija koje su u obzir uzimale tijek prometa, stanje na cesti i vremenske prilike. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara