4 važna savjeta za početnike

4 važna savjeta za početnike

Foto: Shutterstock

 

KAO početnik u teretani vjerojatno tražite pomoć sa svih strana, a razne vam savjete daju mnogi, od trenera u teretani pa sve do poznanika koje susrećete na treningu. Sigurno ste već dobili mnoge upute, kao primjerice kako posložiti trening po mišićnim grupama, koje vježbe su najbolje za određene mišiće, kada i koji shake popiti, koje namirnice izbaciti a koje ubaciti, kako stanjiti bokove ili kako nabildati ruke. Na kraju se pitate, što od toga trebate raditi?!

Iz razloga što početnici često dobiju krivi savjet i budući da neznaju što im je od svega zapravo potrebno a što nije, uglavnom previde one najvažnije korake koje je potrebno poduzeti kako bi trening i prehrana dali rezultate.

1. Pratite gotov program

Nije važno jeste li se odlučili trenirati u teretani, kod kuće ili na nekom drugom mjestu, ali ako trenirate sami važno je da imate program po kojem vježbate. Budući da ne znate kako složiti jedan, preuzmite neki provjereni s interneta ili platite nekome da vam ga napravi. Početnici često pokupe razne vježbe i segmente treninga s nekoliko strana i onda improviziraju, ili pak predugo rade sve i svašta isprobavajući razne vježbe bez ikakvog smisla. Nakon 2-3 treninga upoznavanja sa osnovnim vježbama i prostorom u kojem ćete trenirati vrijeme je za program kojeg ćete se striktno pridržavati barem 4-6 tjedana i uz njega naučiti trenirati i napraviti prve rezultate.

2. Računajte proteine i ostale nutrijente

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sigurno ste čuli kako morate jesti više proteina jer su oni važni za mišiće. Iako je ukupna ravnoteža prehrane važna za postizanje bilo kakvih rezultata, za proteine možemo reći da su polazišna točka od koje se kreće u formiranje prehrane. Ako ste do sada jeli kao prosječna osoba, onda vam svakako treba veći unos proteina, stoga se pobrinite da ih sadrži svaki vaš obrok i da unesete dovoljnu količinu u danu. Naučite računati iznos proteina koji ste unijeli u namirnicama koje jedete, kao i unos ostalihnutrijenata. Nemojte se zamarati s time kada ćete popiti proteinski shake ili hoće li vaš doručak biti u 8 ili 10 sati, već se pobrinite da je unos proteina i ostalih namirnica na dnevnoj bazi dostatan vašim ciljevima i potrebama.

3. Pazite na skrivene kalorije


Nije važno je li vam cilj mršavljenje ili prirast mišićne mase, u oba slučaja morate srediti svoju prehranu. Bilo bi najbolje kada bi većinu svojih obroka jeli kod kuće i izbjegli skrivene i nepotrebne kalorije koje se nalaze u raznim jelima koje jedete vani. Isto tako, gazirani sokovi, napitci i ostala pića sadrže veliki broj skrivenih i praznih kalorija i ljudi često zaborave na njih kada računaju koliko zapravo jedu, kao i na neke ostale namirnice koje jednostavno zaborave uračunati u dnevni kalorijski unos. Ako mijenjate svoju prehrane i želite voditi računa o unosu hrane, obratite pozornost na sve što unosite u bilo kojem obliku.
 

4. Budite dosljedni

Zaboravite na kratice- nema brzog puta do dobre forme. Za dobre rezultate ćete morati pričekati, zato ne gubite vrijeme i novac na proizvode ili usluge koje nude brza rješenja. Vodite računa o treningu i prehrani i promijenite način života. Iako možete sve dobro raditi, nećete postići željenu formu ako nemate kontinuitet. Gledajte na trening kao da ga ne smijete propustiti, a prehranu promijenite zauvijek.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara