Energiju trošite i prilikom spavanja!

Energiju trošite i prilikom spavanja!
Foto: 123rf

HOMEOSTAZA je stanje u kojem se čovjekov organizam nalazi kada je u stanju mirovanja. Opće je poznato kako je energetska potrošnja prisutna i u stanju mirovanja, a energija koja se tada proizvodi rezultat je aerobnih mehanizama, čiji je pokazatelj primitak kisika, koji ujedno upućuje na aerobni metabolizam.

Prosječan primitak kisika
kod odraslih osoba iznosi oko 0,25 l/min, a što ukazuje na prosječne potrebe bazalnog metabolizma.

Mjerenje primitka kisika, kao pokazatelja razine aerobnog metabolizma, koristi se i prilikom fizičke aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vrijeme potrebno za osiguranje dovoljne količine kisika nakon što je započeta fizička aktivnost prosječno iznosi oko 2 – 3 min, a što je u ovisnosti s intenzitetom aktivnost. Riječ je o deficitu kisika, a u navedenom vremenu troše se anaerobni izvori energije.

Aerobni kapacitet ukazuje na srčanožilne i mišićne adaptacije na treninge izdržljivosti. Aerobni kapacitet uobičajeno je veći kod osoba koje se redovito bave sportom u odnosu na osobe koje ne prakticiraj sportske aktivnosti.Dugom kisika naziva se vrijeme nakon fizičke aktivnosti u kojemu je potrošena veća razina potrošnje kisika u odnosu potrošnju u vrijeme mirovanja. Nakon fizičke aktivnosti primitak kisika se u prve dvije do tri minute naglo smanjuje, a sukladno intenzitetu aktivnosti daljnje laganije smanjenje traje od 3, do preko 60 min. 

Uz brojne druge segmente koji prouzrokuju povećanu potrošnju kisika nakon završene fizičke aktivnosti ističe se povišena tjelesna temperatura. Za svaki stupanj Celzija za koji poraste tjelesna temperatura povećavaju se i energetske potrebe, odnosno metabolizam za vrlo značajnih 13 – 15%.
 
Iako vaš aerobni metabolizam nikada „ne spava“, neka vas njegov znatno veći učinak prilikom fizičke aktivnosti potakne da ne odete na spavanje kada je vrijeme za trening!

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara