Najpopularnije dijete: Alkalna dijeta

Najpopularnije dijete: Alkalna dijeta

 Foto: 123rf

CILJ

Prevencija bolesti, usporavanje starenja te optimalno zdravstveno stanje.

TVRDNJA

Kontrola pH vrijednosti putem prehrane usporava starenje te poboljšava opće zdravstveno stanje. Također postoji mogućnost gubitaka neželjenih kilograma.

TEORIJA

Mjera kiselina i lužina u tijelu naziva se pH i mjeri se na skali od 0 do 14. U prirodnom stanju naše je tijelo blago alkalno i posjeduje pH između 7,35 i 7,45. Kisele tvari poput octa imaju pH u rasponu od 0 do 7. Alkalne tvari na ljestvici se kreću između 7 i 14. Namirnice poput crvenog mesa remete našu pH ravnotežu i prouzrokuju štetu na račun zdravlja našega organizma.

Uravnotežena prehrana

Ova dijeta sadržava preporučen unos proteina, ugljikohidrata, masti te drugih hranjivih tvari koje su potrebne za normalno funkcioniranje organizma.

Što podrazumijeva ova dijeta?

Ova dijeta podrazumijeva izbor namirnica koje su alkalne.Namirnice prikladne za konzumaciju su svježe voće i povrće, proklijala zrna, bademi, leća, tofu te proizvodi od soje. Avokado i ananas idealne su namirnice za ovu vrstu dijete. Ostali preporučeni izbor namirnica uključuje papriku, alge, slatki krumpir i kesten.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pod kisele namirnice, između ostalih, ubrajaju se crvene i mesne prerađevine, slane grickalice i pića, kečap i  majoneza.

Kava, duhanski dim te zlouporaba droga također negativno utječu na naš pH.
 
Koliko to košta?

Radi se o malim preinakama koje ne uzrokuju promijene u odnosu na dosadašnje troškove prehrane.

Hoćete li izgubiti na tjelesnoj težini?

Ukoliko se poveća unos povrća manje će prostora na tanjuru ostati za druge namirnice. Povrće sadrži niske kalorijske vrijednosti te je vrlo vjerojatno kako ćete izgubiti neželjene kilograme.

Koliko je jednostavno slijediti ovu dijetu?

Ova dijeta ne zabranjuje određene skupine namirnica, ona samo predlaže određene preinake između pojedinih namirnica.

Nije vam potreban kalkulator, ne trebate zbrajati kalorije. Sve što trebate je zamijeniti crveno meso bijelim mesom ili ribom, umjesto peciva i krumpirića odabrati divlju rižu, a umjesto alkohola i mlijeka odlučite se za konzumaciju obične vode.

 
Praktičnost

Ova dijeta zahtijeva veliku posvećenost u početku primjene iz razloga što se trebati informirati koje su namirnice adekvatne za ovu vrstu prehrane. Kroz određen vremenski period sve postaje zdrava navika.

Fizička aktivnost

Navedena dijeta uključuje samo prehranu, ali to ne znači da ne biste trebali vježbati.

Tjelesna aktivnost smanjuje rizik od srčanih bolesti i dijabetesa, pomaže u reguliranju tjelesne težine te povećava razinu energije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara