Neka vam u zimsko doba ne nedostaje sunca: D vitamin!

Neka vam u zimsko doba ne nedostaje sunca: D vitamin!

Foto: 123 rf

IZ POVIJESNIH razloga D vitamin se svrstava u vitamine, iako njegova obilježja asociraju na hormon.

Danas je poznat pod nazivom sunčani vitamin. Navedeni naziv govori o jednostavnoj dostupnosti D vitamina čije je značenje za ljudski organizam od izuzetne važnosti.

IZVOR VITAMINA DPod nazivom D vitamin nalazi se sedam vitamina koji se međusobno razlikuju prema svojoj strukturi. Istovjetna biološka djelovanja imaju D2 i D3 vitamin, iako se vitamin D2 dobiva ultraljubičastim zračenjem iz biljnog sterola, dok je D3 vitamin životinjskog porijekla te nastaje iz kolesterola.

Ljudski organizam ima mogućnost korištenja dva izvora vitamina D.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki biokemičar Harry Steenbock sa Sveučilišta u Wisconsinu 1923. g dokazao je kako zračenje UV svijetlom povećava sadržaj D vitamina u organskim tvarima. Vitamin D3 stvara se u koži izlaganjem sunčevom ili ultraljubičastom svjetlu. Drugi mogući izvor je putem unosa hrane koja sadrži vitamine D2 i D3. Navedeni vitamini u organizmu se pretvaraju u različite djelotvorne oblike D vitamina.

ZNAČAJNOST VITAMINA DNajvažnije značenje vitamina D proizlazi iz njegove regulacije količine kalcija i fosfora u organizmu. Zatim treba naglasiti ulogu D vitamina u odnosu na kosti, čiju normalnu mineralizaciju potiče upravo navedeni vitamin.

Kod trudnica, dojilja te starijih osoba savjetuje se kombinirano uzimanje kalcija i vitamina D iz razloga što navedene skupine nerijetko imaju povećanu potrebu te nedostatak navedenih elemenata, a upravo je ta činjenica jedan od glavnih uzroka nastanka osteoporoze.

Nedostatak D vitamina kod djece može dovest do, između ostaloga, iskrivljenja kralježnice, koštanih izbočina na lubanji te deformacije nogu. Rahitis je metabolička bolest kostiju koja se pojavljuje kod djece, a povezana je s manjkom D vitamina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara