Unos tekućine za vrijeme fizičke aktivnosti
Foto: 123rf
Brzina želučanog pražnjenja podrazumijeva količinu hrane i pića koja napusti želudac u jedinici vremena.
KOLIČINA KONZUMIRANE TEKUĆINE
Količina tekućine koja se unese u želudac prilikom jedne konzumacije ima značajan utjecaj na brzinu želučanog pražnjenja. Brzina želučanog pražnjenja se povećava u odnosu na veću količinu unesene tekućine.
Kako bi se održala količina tekućine u želudcu koja omogućuje optimalnu hidratiziranost, što podrazumijeva od 420 – 600 ml tekućine, i omogućilo ubrzano želučano pražnjenje, preporučuje se učestala konzumacija manjih količina tekućine.
Brzina želučanog pražnjenja podrazumijeva količinu hrane i pića koja napusti želudac u jedinici vremena.
KOLIČINA KONZUMIRANE TEKUĆINE
Količina tekućine koja se unese u želudac prilikom jedne konzumacije ima značajan utjecaj na brzinu želučanog pražnjenja. Brzina želučanog pražnjenja se povećava u odnosu na veću količinu unesene tekućine.
Kako bi se održala količina tekućine u želudcu koja omogućuje optimalnu hidratiziranost, što podrazumijeva od 420 – 600 ml tekućine, i omogućilo ubrzano želučano pražnjenje, preporučuje se učestala konzumacija manjih količina tekućine.
KONCENTRACIJA UGLJIKOHIDRATA U TEKUĆINI
Za potrebe sportaša proizvedeni su brojni napitci koji sadrže ugljikohidrate.
Napitci koji sadrže ispod 8 % ugljikohidrata u svom sadržaju posjeduju karakteristike vrlo slične vodi kada je riječ o želučanom pražnjenju.
Sportaši koji prakticiraju fizičke aktivnosti za koje je potrebna ekstremna izdržljivost nerijetko „treniraju“ svoj želudac kako bi tolerirao i veće koncentracije ugljikohidrata.
VRSTE UGLJIKOHIDRATA
Opće je poznato kako nisu svi ugljikohidrati isti, a razlike proizlaze iz molekularnih veličina te različitih molekularnih kombinacija.
Glukoza je monosaharid, ugljikohidrat koji se sastoji od samo jedne molekule.
Saharoza je disaharid, ugljikohidrat koji se sastoji od dvije molekule.
Škrob je polisaharid te se sastoji od više povezanih molekula monosaharida.
Brzina želučanog pražnjenja je veća što je kraća dužina molekularnog lanca.
TEMPERATURA TEKUĆINE
Na brzinu želučanog pražnjenja temperatura tekućine gotovo pa nema utjecaja. Ipak, sportašima se prilikom izvođenja aktivnosti preporučuje konzumacija blago ohlađenih napitaka.
STANJE RELATIVNE HIDRATIZIRANOSTI KOD SPORTAŠA
Progresivna dehidracija i povišena tjelesna temperatura povezuju se s fizičkim aktivnostima visokog intenziteta.
Navedene stavke uzrokuju smanjenje brzine želučanog pražnjenja te je iz navedenog razloga vrlo važno prilikom aktivnosti visokog intenziteta unositi potrebnu količinu tekućine.
Za potrebe sportaša proizvedeni su brojni napitci koji sadrže ugljikohidrate.
Napitci koji sadrže ispod 8 % ugljikohidrata u svom sadržaju posjeduju karakteristike vrlo slične vodi kada je riječ o želučanom pražnjenju.
Sportaši koji prakticiraju fizičke aktivnosti za koje je potrebna ekstremna izdržljivost nerijetko „treniraju“ svoj želudac kako bi tolerirao i veće koncentracije ugljikohidrata.
VRSTE UGLJIKOHIDRATA
Opće je poznato kako nisu svi ugljikohidrati isti, a razlike proizlaze iz molekularnih veličina te različitih molekularnih kombinacija.
Glukoza je monosaharid, ugljikohidrat koji se sastoji od samo jedne molekule.
Saharoza je disaharid, ugljikohidrat koji se sastoji od dvije molekule.
Škrob je polisaharid te se sastoji od više povezanih molekula monosaharida.
Brzina želučanog pražnjenja je veća što je kraća dužina molekularnog lanca.
TEMPERATURA TEKUĆINE
Na brzinu želučanog pražnjenja temperatura tekućine gotovo pa nema utjecaja. Ipak, sportašima se prilikom izvođenja aktivnosti preporučuje konzumacija blago ohlađenih napitaka.
STANJE RELATIVNE HIDRATIZIRANOSTI KOD SPORTAŠA
Progresivna dehidracija i povišena tjelesna temperatura povezuju se s fizičkim aktivnostima visokog intenziteta.
Navedene stavke uzrokuju smanjenje brzine želučanog pražnjenja te je iz navedenog razloga vrlo važno prilikom aktivnosti visokog intenziteta unositi potrebnu količinu tekućine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
Učitavanje komentara
Tražimo sadržaj koji
bi Vas mogao zanimati
bi Vas mogao zanimati