Znate li na koji način probavljate i apsorbirate hranu koju konzumirate?

Znate li na koji način probavljate i apsorbirate hranu koju konzumirate?

Foto: 123rf 

NE POSTOJI vrsta hrane koja se može apsorbirati kroz sluznicu probavnog trakta u prirodnom obliku, već se prethodno mora razgraditi. Hranu uglavnom dijelimo na ugljikohidrate, masti te bjelančevine.

PROBAVA UGLJIKOHIDRATAProbava ugljikohidrata započinje već u ustima, gdje se dio škroba razgrađuje na maltozu. Probava ugljikohidrata nastavlja se u tankom crijevu gdje nastaju monosaharidi glukoze, fruktoze i galaktoze, a koji se mogu apsorbirati u krv.
 
PROBAVA MASTINajveći dio probave masti odvija se u tankom crijevu. Pomoću žučnih kiselina masti se dijele na sitne čestice, nakon čega probavni enzimi nastavljaju proces razgradnje, a pod djelovanjem crijevne i pankreasne lipaze masti se na posljetku razgrađuju na masne kiseline i glicerol.
 
PROBAVA BJELANČEVINAProbava bjelančevina započinje u želucu, a nastavlja se u tankom crijevu pod utjecajem gušterače i sluznice tankog crijeva. Na posljetku, bjelančevine su razgrađene na aminokiseline.
 
Nakon razgradnje, hrana se apsorbira u krv preko crijevne sluznice koja a sebi posjeduje mnoštvo crijevnih resica. Na površini resica nalaze se epitelne stanice koje na sebi nose još nekoliko stotina mikro resica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
APSORPCIJA  VODEVoda se apsorbira pasivnom difuzijom prema zakonima osmoze. Oko 99% vode apsorbira se u crijevima.

APSORPCIJA UGLJIKOHIDRATA

Glavni monosaharidi su glukoza, galaktoza i fruktoza.
Glukoza i galaktoza apsorbiraju se aktivno, a uz prisutnost natrijana odlaze u jetru. Fruktoza se prenosi olakšanom difuzijom.

APSORPCIJA BJELANČEVINA


I bjelančevine, razgrađene na aminokiseline, također uz prisutnost natrija na kraju procesa apsorpcije krvlju odlaze u jetru.

APSORPCIJA MASTI


Lipidi su skupina više strukturno različitih spojeva među kojima su najvažniji trigliceridi, fosfolipidi te kolesterol, a nakon djelovanja enzima lipaze trigliceridi ze razgrađuju na svoje sastavne dijelove. Masne se kiseline prenose do epitela stanica nakon čega apsorbirane masne kiseline te lipidi limfom odlaze u krv.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara