Znate li što negativno utječe na vaš apetit?

Znate li što negativno utječe na vaš apetit?
Foto: 123rf

POSTOJI više faktora koji utječu na unos hrane, odnosno nutrijenata. Mi ćemo se osvrnuti na gubitak apetita te na nedostatak ili toksičnost nutrijenata, dijetalni način prehrane i pretreniranost, odnosno na faktore koji su povezani s apetitom. 
 
GUBITAK APETITA


 
Gubitak apetita, bez obzira na razlog nastanka, narušava adekvatan unos hrane te izaziva lošu probavu.

Na apetit mogu utjecati faktori koji su povezani s prehranom te jednako tako oni koji nisu. 
 
Kao primjer gubitka apetita povezanog s prehranom možemo navesti izrazito smanjen unos ugljikohidrata, a istovremeno visok unos proteina i masti što može dovesti do stanja ketoze. U navedenom stanju moguća je pojava mučnina te gubitka apetita.

Nedostatak cinka također je povezan s gubitkom apetita. 
 
Smrtni slučaj u obitelji nerijetko kao posljedicu ima i gubitak apetita.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim i naizgled beznačajni faktor poput zubobolje također može izazvati isti učinak. 

NEDOSTATAK ILI TOKSIČNOST MIKRONUTRIJENATA

Nedostatak vitamina, na primjer tiamina uzrokuje slabljenje apetita, a sličan učinak proizlazi i iz nedostataka riboflavina, niacina, pantotenske kiseline te već prethodno navedenog cinka.
 
Prekomjernim unosom niacina dolazi do mučnina i oštećenja jetre, a na apetit također nepovoljno djeluje i prekomjeran unos bakra. 

DIJETEVećina dijetalnih načina prehrane kao rezultat ograničavanja dnevnog kalorijskog unosa za posljedicu imaju usporavanje metabolizma, a samim time i smanjenje apetita.

U određenim trenutcima dijeta koja se zasniva na smanjenom unosu kalorija može se pretvoriti u dijetu koja se zasniva na nedovoljnom unosu hranjivih tvari. 
 
PRETRENIRANOST

Pretreniranost, osim nesanice i povećane učestalosti obolijevanja uslijed slabljenja imuniteta, može dovesti i do pojave gubitka apetita. Sportski rezultati se ne postižu preko noći, stoga ne pretjerujte prilikom izvođenja fizičkih aktivnosti. 
 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara