6 znakova da je vrijeme za promjenu prehrane vašeg ljubimca

6 znakova da je vrijeme za promjenu prehrane vašeg ljubimca

Foto: Shutterstock

JEDAN od najpopularnijih mitova vezanih za kućne ljubimce i hranu jest da bi oni trebali biti na istoj cijeli život.

No, istina je da se njihove prehrambene potrebe i navike mogu i trebaju mijenjati tijekom života, zbog niza čimbenika, kao što su njihove godine, njihovo cjelokupno zdravlje i njihova razina aktivnosti. Ako ste uočili koji od ovih znakova, možda je vrijeme za promjene.
 
1. Loš izgled dlake
 
Prehrana bogata esencijalnim masnim kiselinama su ključna komponenta u održavanju kože kućnih ljubimaca zdravom, a time i njihovog krznenog kaputa. Postoji i hrana koja je posebno namijenjena za poboljšanje navedenih stvari. Potražite prehranu bogatu omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, kako bi dlaka vašeg ljubimca izgledala sjajno u svakom trenutku.
 
2. Letargija
 
Ako primijetite da je vaš ljubimac depresivan i neaktivan, prehrana s visokim razinama antioksidansa može pomoći u jačanju imunološkog odgovora na ubrzavanje oporavka vašeg ljubimca, posebno ako je vaš ljubimac nedavno proživio neki stresan događaj, bolest ili operaciju. Također, zapamtite: ljubimac koji iznenada djeluje letargično i slabo, trebao bi posjetiti veterinara, prije nego se promjene njegove prehrambene navike.

3. Starost
 
Ovisno o veličini životinje, kućni ljubimci smatraju se sredovječnima u razdoblju od 5-7 godina, a kako stare, tako se mijenjaju i njihove prehrambene navike. Prehrana za starije pse, uglavnom sadrži manje kalorija, ali više vlakana pa pazite da od spomenutih godina počnete o tome voditi računa.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
4. Težina
 
Nije potrebno puno da vaš ljubimac nabaci koji kilogram viška, što je posebno vidljivo kod onih manjih. Ako vaš ljubimac treba izgubiti koji centimetar, prehrana posebno namijenjena mršavljenju osigurat će vašem četveronožnom prijatelju odgovarajuću količinu esencijalnih hranjivih tvari, vitamina i minerala, ali s manje kalorija.
 
5. Razni poremećaji
 
Kronična nadutost, promjena stolice i slično, među ostalim, mogu biti posljedice niskokvalitetne prehrane. Neki psi jednostavno ne toleriraju neke dijete ili sastojke, kao neki drugi.
 
6. Svrbež koji ne prestaje
 
Alergije su česte kod kućnih ljubimaca, a hrana je samo jedan od nekoliko mogućih uzroka. Bez obzira na uzrok, postoji nisko alergenska prehrana, koja smanjuje količinu potencijalnih alergena, kojima je vaš ljubimac izložen. 
 
U svakom slučaju, posavjetujte se prethodno s veterinarom, jer vam nitko neće dati korisniji savjet.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara