New York ponovno ima svoj muzej pasa, ali psi u njega ne smiju

New York ponovno ima svoj muzej pasa, ali psi u njega ne smiju
123rf.com

BRONČANE statue, ulja na platnu i mnoštvo činjenica koje možda niste znali o terijerima, buldozima i čivavama... New York ponovno ima svoj muzej pasa, no pristup u njega četveronožni kućni ljubimci - nemaju.

Osnovan je 1982. godine, a nakon tri desetljeća gostovanja u St. Louisu, muzej se ponovno otvara u New Yorku i posjeduje jednu od najvećih umjetničkih kolekcija u svijetu posvećenu psima. 

Premda će vas u obilazak muzeja povesti virtualni pas vodič, u muzej ne smijete dovesti vlastitoga kućnog ljubimca.

Otvorenje će biti u veljači kada uprava muzeja poziva posjetitelje na posebnu izložbu pod nazivom "For the Love of All Things Dog" (Za ljubav pasju), koja će se fokusirati na djela iz 19. stoljeća, odnosno vrijeme kada su psi imali uvažen društveni status pa su njihovi vlasnici naručivali njihove portrete.

Među brojnim umjetnicima poznatima po portretiranju i slikanju pasa čija su djela izložena u muzeju zastupljeni su Edwin Landseer, Maud Earl i Arthur Wardle. Posjetitelji mogu vidjeti i djela suvremenih umjetnika poput apstraktnih prikaza pasa meksičkoga slikara Alfreda Garcije Aguilara te fotografije pasa njegova sugrađanina Williama Wegmana. 

Uz umjetnička djela, posjetitelji izložbe moći će vidjeti i eksponate poput antičkih psećih ovratnika koji pojašnjavaju ulogu i društveni značaj pasa u to doba. 

Ako vas put nanese u New York, trebate znati da je muzej smješten samo nekoliko blokova od Empire Statea na Manhattanu te da ulaz za odrasle stoji 15 dolara. Ponedjeljkom je muzej zatvoren. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara