Zašto pas zavija? Trebate li se zabrinuti ili...

Zašto pas zavija? Trebate li se zabrinuti ili...

 Foto: www.123rf.com

BEZ obzira jeste li vlasnik psa ili ne vjerojatno ste barem jednom u životu čuli kako pas zavija. Zašto to radi i treba li ga zbog toga zabrinuti?

Način komunikacije među članovima čopora

Ono što je pomorcima svjetionik nekim psima je zavijanje, piše portal dogster.com navodeći pseće zavijanje kao jedan od načina međusobne komunikacije. Navedeni portal navodi kako se psi (i vukovi) u divljini zavijanjem najčešće sinkroniziraju tijekom lova, pogotovo ako se jedan član izdvoji iz čopora. Zavijanjem mu članovi čopora olakšavaju povratak kući.

Obrambeni mehanizam

Također, psi zavijanje koriste kao obrambeni mehanizam kako bi jedni druge upozorili na opasnost. Kao ljubimac tako će vas pas ponekad zavijanjem upozoriti kako vam se približava netko njemu nepoznat.

Privlačenje pažnje

Kako bi dobili pohvalu ili poslasticu psi su spremni na gotovo sve. Tako, ponekad i zavijaju kako bi pridobili vašu pažnju. Pogotovo, ako ste ih nesvjesno naučili da će za takvo ponašanje biti nagrađeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Genetski kod

Službene stranice šaptača psima Cesara Millana navode kako je poriv za zavijanjem nekim psima "ugrađen u genetski kod" te da u nekim situacijama ne postoje (barem ne nama ljudima) logična objašnjenja zašto psi zavijaju.

Primjerice, često zavijaju na zvukove sirena ili reagiraju na nešto što čuju na televiziji, radiju ili slično. Ne postoji logično objašnjenje zašto to rade, ali u tome nema ništa loše.

Signaliziraju da ih nešto boli

Kad ih nešto boli ljudi plaču. Jednako tako kad njih nešto boli psi mogu zavijati. Ako se vaš pas počne čudno ponašati, "pričati" i zavijati više nego što to čini obično Cesar Millan savjetuje da se konzultirate s veterinarom jer vašeg ljubimca možda nešto boli.

Strah od napuštanja

Osim kad osjećaju fizičku bol psi često zavijaju i kad osjećaju strah od napuštanja, što je jedan od 10 najčešćih psećih strahova. Očituje se to kod pasa koje vlasnici nisu naučili da budu sami kod kuće.

Zavijanje često prati i mokrenje po stanu, uništavanje namještaja i slična neželjena ponašanja. Pas to ne čini iz prkosa, već zato što je pod stresom i misli da se nećete vratiti kući.

Zavija li vaš pas?

Naveli smo samo neke od razloga i situacija u kojima psi zavijaju. Budući da smo sigurni da ih ima još mnogo pozivamo vas da u komentarima zavijaju li vaši psi i u kojim sve situacijama?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara