10 trikova koje trebate usaditi djeci za borbu protiv stresa

Foto: Shutterstock

NAUČITI boriti se protiv stresa dio je odrastanja svakog od nas. Što prije i bolje usvojimo tehnike za borbu protiv stresa, to će nam biti lakše u svakodnevnom životu. Zato pomozite svojoj djeci da ih svladaju.

Uzmemo li u obzir današnju potrošnju antidepresiva u odrasloj populaciji, koja svakim danom raste, nema sumnje da je iznimno važno pokazati djetetu strategije za borbu protiv stresa. Na ovaj ili onaj način stres će se sigurno javiti u djetetovu životu i iako se nama činio malen, on je primjeren djetetovoj dobi i djeca ga osjećaju.

Da bi dijete usvojilo zdrave oblike ponašanja i naučilo pravilno se nositi sa stresom važno je usaditi mu sistem za uočavanje znakova stresa, odnosno naučiti ga da prepozna emocije ili obaveze koje ga previše opterećuju.

10 stvari koje govorite djeci (vrijedi i za odrasle!):

1. Prepoznaj simptome tjeskobe

Razmisli o tome koliko često si ponovio nešto slično tipa: "Brine me". Svejedno je radi li se o testu iz matematike za dva dana, važnoj utakmici... Neka ti ta zabrinutost bude prvi znak za alarm. Koncentriraj se i obrati pozornost na nervozne navike: nagle i nervozne pokrete, grickanje noktiju, kopkanje po kosi, trešnju nogom.

2. Potraži pomoć

Ne moraš sve sam prolaziti. Potraži pomoć. Prebaci neke obaveze koje su ti preteške na druge. Također je dobro porazgovarati s nekim jer ćeš se tako osloboditi dijela stresa, dobiti podršku i osjećati se bolje.

3. Napravi plan da riješiš problem koji dolazi

Podijeli zadatak na više dijelova i rješavaj dio po dio. Time ćeš smanjiti osjećaj stresa.

4. Pronađi aktivnosti koje te opuštaju

Slušanje glazbe, šetanje, razgovor s prijateljom - to su zdrave tehnike odvraćanja pozornosti sa stresa. Zapiši na papir što te veseli i što ti donosi zadovoljstvo pa to upotrijebi kad osjetiš da si pod stresom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Analiziraj kako doživljavaš neuspjeh

Kriviš li sebe? Okrivljavati sebe i preuzeti odgovornost dvije su različite stvari. Pesimisti okrivljavaju sebe, optimisti ne. Izbjegavaj reći: "Dobio sam dvojku iz ispita jer sam glup!", radije reci: "Dobio sam dva jer nisam dovoljno učio!". U posljednjoj rečenici si ti u kontroli situacije i možeš je popraviti. Ako sam sebe nerealno okrivljavaš to će te sasvim onesposobiti i ostaviti s osjećajem bespomoćnosti, ali ako ćemo iskreno, nisi nesposoban i bespomoćan. Razmisli kako rastaviti problem na manje dijelove koje ćeš lakše riješiti u budućnosti.

6. Jedi i spavaj redovito

Kad ti je raspored pretrpan zadacima i obavezama, pobrini se da zadovoljiš svoje osnovne potrebe. Ako zanemariš pravilnu prehranu i ne spavaš dovoljno, teže ćeš podnijeti zahtjeve koji su pred tobom.

7. Vodi dnevnik

Ovo je dobar način kako izraziti ljutnju, tugu ili razočarenje. Kad zapišeš svoje osjećajte, zapravo ih izbacuješ iz sebe i prenosiš na papir. Taj proces te oslobađa dijela loših emocija i pomaže da shvatiš što se skriva iza njih.

8. Odredi si granice

Razmisli je li nešto izvedivo ili nije, možeš li nešto realno stići napraviti ili imaš premalo vremena, koliko novaca možeš potrošiti na jedan izlazak i za što ti treba ostatak džeparca. Odredi si granice i drži ih se.

9. Postavi prioritete

Dođu razdoblja kad imaš osjećaj da zadaće izvršavaš jednu za drugom bez stanke i pomalo se gubiš u svemu tome. Iznesi smeće, završi zadaću, uči, vježbaj, volontiraj, kupi... Od svih zadataka i želja nauči si postaviti prioritete i koncentriraj se na redoslijed na listi.

10. Kreći se

Tijelo koje je aktivno bolje se osjeća, ima više optimizma, nade i energije. Nađi vrijeme i izađi van. Hodaj, skejtaj, rolaj se, plivaj, vozi bicikl, igraj tenis ili koji god drugi sport preferiraš. Važno je da si na zraku i krećeš se.

Izvor: Roditelji.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara