5 načina kako zbližiti bebu i kućnog ljubimca

5 načina kako zbližiti bebu i kućnog ljubimca
Foto: Shutterstock
 
KADA saznaju da su trudne, žene koje u svom domu imaju kućne ljubimce prije ili kasnije se zapitaju kako će se životinja slagati s bebom i kako uopće odgojiti ljubimca da bude brižan prema bebi? S obzirom na to da psi i mačke najčešće obožavaju bebe i počinju sa zbližavanjem već kada bebu osjete u vašem trbuhu, ovo neće biti težak zadatak, no postoje neka pravila kojih se treba pridržavati kada beba dođe u vaš dom.
 
Na vrijeme osigurajte smještaj ljubimcu dok ste vi u bolnici
 
Kada porod započne, bit će pomalo kasno za traženje dobrovoljca koji bi pričuvao vašeg ljubimca nekoliko dana. Ako živite u kući, ovo će biti mnogo jednostavnije, no ako ste u stanu, treba imati na umu da će partner većinu vremena provoditi uz vas u bolnici (kada nije na poslu), pa bi ljubimac mogao biti zapostavljen. Naravno, pobrinite se da ljubimcu bude ugodno.
 
Upoznajte ljubimca s bebinim stvarima
 
I prije nego rodite dopustite ljubimcu da se upozna s novom dječjom sobom, krevetićem, posteljinom i igračkama. Miris je psima i mačkama osobito važan, pa se tako mogu povezati s bebinim stvarima i prije nego se rodi. 
 
Dajte ljubimcu dekicu u kojoj je dijete bilo zamotano
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Tako će upoznati bebin miris prije nego ona uopće dođe iz bolnice. Dajte ljubimcu dan ili dva da se navikne na bebin miris i da shvati da je i beba sada dio vaše obitelji. 
 
Unaprijed razmislite što je dopušteno, a što ne
 
Ne zbunjujte ljubimca tako da povremeno određene stvari dopuštate, a poslije isto to zabranjujete. Unaprijed odlučite gdje ćete postaviti granicu, hoće li ljubimac smjeti ljubiti dijete, biti neprestano uz njega ili samo kada je dijete u vašem naručju.
 
Nemojte zanemariti  ljubimce nakon dolaska bebe
 
Zanemarivanje životinje zbog novog člana obitelji, osim što nije u redu, moglo bi dovesti i do razvoja ljubomore kod ljubimca. Neka vaš ljubimac dobiva sve što mu je potrebno i ne zaboravite mu svaki dan pokloniti malo nježnosti i igre.
 
I na kraju, zapamtite: Ljubimci i bebe mogu biti najbolji prijatelji već od prvi dana, samo treba uložiti truda i vremena kako bi svim olakšali prijelaz i privikavanje na novu situaciju!
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara