Dekica za bebe koja spašava živote

Dekica za bebe koja spašava živote

Foto: Kickstarter.com, Embrace Innovations

VAŽNOST održavanja odgovarajuće temperature tijela važna je kod beba, osobito onih rođenih prije termina. U mnogim zemljama skupocjeni inkubatori nisu dostupni, pa bi ovaj izum mogao zapravo biti zaslužan za spašavanje mnogih malenih života.

Liječnica Jane Chen je sa svojim kolegama Sveučilišta Stanford otkrila kako riješiti ovaj problem i stvorena je prijenosna deka koja košta kao tek 1% kvalitetnog inkubatora i nije joj potrebna električna energija kako bi održavala temperaturu bebe.

<<<Zamatanje beba u swaddling: Pitate se zašto?<<<

Nakon što je diplomirala Chen je preselila u Indiju, gdje se rađa gotovo 40% od ukupnog broja nedonoščadi na svijetu i tamo je četiri godine razvijala ovaj izum. Kako je ova deka u Indiji uvedena još 2008. godine, procjenjuje se da je ovim izumom spašeno 150 tisuća beba diljem svijeta.

Prošle godine se ideja proširila Amerikom i tako je nastala malena Lotus, kako je nazvana deka s današnjim izgledom i funkcijama. Lotus je praktična vreća za spavanje projektirana tako da održava idealnu temperaturu tijela kod bebe, korištenjem tehnologija i materijala kojima se koristi i NASA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Održavajući idealnu temperaturu omogućuje bebama da spavaju više i bolje i tako bolje napreduju. Chen tvrdi kako ova deka može pomoći u borbi protiv sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS-a) koji je vezan za previsoku ili prenisku temperaturu bebinog tijela tijekom sna.

Cilj koji Chen želi ostvariti jest da svaka beba kojoj je potrebna, ova dekica bude na raspolaganju, pa će tako od cijene od 100 dolara za koliko se prodaje jedna dekica, 25 dolara biti odvojeno za dekice za bebe u potrebi.

Tim je nedavno pokrenuo Kickstarter kampanju kako bi dobili dodatna sredstva za financiranje dekica i troškove distribucije do onih kojima su najpotrebnije. Iako je početni cilj bio 98.000 dolara, do sada je već sakupljeno 130 tisuća dolara.

Chen se nada da će mame i tate diljem svijeta pomoći kako bi svako dijete na svijetu imalo pravo na kvalitetnu skrb i početak svog malenog života.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara