Korak po korak: Od pelene do tute

Korak po korak: Od pelene do tute

Foto: Shutterstock

PRVO upoznavanje s tutom i samostalni odlasci na zahod pravi su izazov mališana i roditelja. Stručnjaci ističu da bi se taj proces trebao dogoditi prosječno između druge i treće godine, s time da, kao i uvijek kod djece, neki tu "odraslu" naviku usvoje ranije, neki kasnije.

1. Upoznavanje s tutom, ali još u pelenama

Prvo upoznavanje s tutom definitivno ne smije biti skidanje pelena i posjedanje na posudu. Djetetu je to previše nepoznato i iznenadno i tutu će smatrati nekom čudnom napravom koja odnosi njegovu stolicu, umjesto da se postupno upozna s novim predmetom.

Stoga bi mališane trebalo najprije, barem tjedan dana, stavljati da sjede na tuti odjeveni. Možete objasniti djetetu da je to njegova posuda i za što služi. Možete mu pokazati i kako sjedite na zahodskoj školjci, ali odjeveni. Dovoljno je da se najprije navikne sjediti na tuti, vršenje nužde neka bude drugi korak.

Također, dopustite djetetu da ustane s posude kada želi, ono ne smije tutu smatrati nikakvim oblikom prisile. Ako dijete ni nakon tjedan dana neće sjesti na tutu, pričekajte još neko vrijeme.

2. Izvršavanje nužde u tutu jednom dnevno

Nakon što se dijete naviklo na tutu, slijedi shvaćanje ideje u mokrenju i vršenju velike nužde. Objasnite djetetu da mama i tata isto rade na zahodskoj školjci. Može pomoći ako je vidjelo prijatelja ili starijeg brata/sestru kako to čine.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako im nema tko pokazati kako se vrši nužda, u krajnjem slučaju to možete biti i vi, ali stručnjaci ističu da bi to svakako trebalo izvesti bez pokazivanja genitalija djetetu i bez većeg otkrivanja.

Nakon što ste djetetu više puta objasnili što se radi na tuti, skinite mu pelenu u uobičajeno vrijeme obavljanja velike nužde, posjednite ga na tutu i podsjetite što bi trebalo napraviti, ali bez prisile. Ako ne uspije prvi dan, pokušajte idući i tako dalje. Kada jednom uspije, djetetu će to mnogo pomoći shvati što treba i surađuje.

Nastavite s ritualom oko tjedan dana. Ako ne uspije, pustite da "odleži" nekoliko tjedana pa pokušajte opet. Kada mališan uspije izvršiti nuždu, pohvalite ga.

3. Izvršavanje nužde u tutu na zahtjev

Ako se mališan zainteresira, stavljajte ga na tutu i češće, svaki dva-tri sata. Nakon što usvoji i taj korak, vrijeme je da nauči samostalno upozoriti kada treba obaviti nuždu i učini to uz vašu pomoć koja se odnosi uglavnom na pomoć pri svlačenju i odijevanju te brisanje guze.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara