Prevencija raka dojke: Znanstvenici objavili popis supstanci koje treba izbjegavati

Prevencija raka dojke: Znanstvenici objavili popis supstanci koje treba izbjegavati

Foto: Shutterstock

AMERIČKI znanstvenici izradili su popis kemikalija koje bi žene trebale izbjegavati kako bi se pokušale zaštititi od raka dojke, a, među ostalim, na popisu su benzinske pare i razna otapala.

Studija sadržava popis 17 glavnih supstanci koje mogu uzrokovati rak dojke kod životinja, a kojima su brojne žene svakodnevno izložene.

Znanstvenici kažu da treba prije svega izbjegavati koliko je god moguće izlaganje parama benzina i dizela, kao i udisanje automobilskih plinova. Treba smanjiti konzumaciju karbonizirane hrane, poput roštilja.

Ne treba kupovati namještaj koji ima poliuretansku pjenu, kao ni onaj koji je vatrootporan. Treba također izbjegavati tepihe i druge tkanine koji su otporne na mrlje.

Sve su žene izložene tim kemijskim supstancama, ali veza s rakom dojke se često ignorira

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potrebno je pronaći kemijsku čistionicu koja ne koristi perkloretilen ni druga otapala te smanjiti izloženost kemijskim supstancama koje se nalaze u prašini, ostavljajući cipele na ulazu te koristiti usisavače koji imaju HEPA filter za mikročestice.

"Ovo istraživanje daje smjernice za prevenciju raka dojke, identificirajući prioritetne kemijske proizvode kojima su žene često izložene te pokazuje također kako mjeriti tu izloženost", kazao je Ruthann Rudel, direktor za istraživanja u institutu Silent Spring u Newtonu (Massachusetts), jedan od autora istraživanja.

"Sve žene u Sjedinjenim Državama izložene su kemijskim supstancama koje kod njih mogu povećati rizik od raka dojke, ali, nažalost, ta se veza često ignorira", komentirala je Julia Broday, generalna direktorica Silent Springa, također jedna od autorica studije.

Koliko god zdravo živjele, apeliramo na žene da ne zaborave na samopregled dojke i redovitu mamografiju jer se ranim otkrićem raka dojke uvelike povećavaju šanse za izlječenje.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara