Znate li kako marihuana u trudnoći utječe na razvoj djetetova mozga?

Znate li kako marihuana u trudnoći utječe na razvoj djetetova mozga?

Foto: Shutterstock

KONZUMIRANJE marihuane u trudnoći može utjecati na razvoj djetetova mozga, tj. na povezivanje moždanih stanica, pokazalo je novo istraživanje izvršeno na ljudskom i mišjem tkivu.

Znanstvenici su proučavali učinak marihuane na miševe te moždano tkivo ljudskih fetusa te otkrili da aktivni sastojak THC utječe na stvaranje veza među živčanim stanicama u moždanoj kori, dijelu mozga zaduženom za kompleksnije razmišljanje i stvaranje sjećanja.

Neuroznanstvenik Tibor Harkany, inače suradnik Instituta Karolinska u Švedskoj i Medicinskog fakulteta u Beču te voditelj istraživanja, poručio je putem časopisa EMBO u kojemu je objavljeno istraživanje da trudnicama savjetuje izbjegavanje konzumacije marihuane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ističe, posljedice prenatalne konzumacije mogu biti vidljive čak u odrasloj dobi. THC može izravno utjecati na mozak, učiniti ga osjetljivijim na eventualno kasnije konzumiranje ili doprinijeti razvoju neuropsihijatrijskih bolesti.

Ranijim je studijama dokazano da djeca čije su majke tijekom trudnoće bile izložene marihuani imaju veći rizik za kognitivne poteškoće te psihijatrijske poremećaje, javlja Live Science.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara