10 savjeta za spiritualni razvoj

10 savjeta za spiritualni razvoj

Foto: 123 rf

"RADIM na sebi" - koliko ste puta čuli tu rečenicu od poznanika ili je čak sami izgovorili?

Poklanjanje vremena sebi jedna je od najboljih investicija koja će vam se uvijek isplatiti, a blagodati takvog "rada" zaista su mnogobrojne.

Ako bolje upoznate sebe, postavite prioritete i naučite živjeti smirenije, oslobodit ćete se barem jednog dijela stresa koji može dovesti do fizičkih i psihičkih bolesti, bit ćete efikasniji na radnom mjestu i biti ugodnije društvo svojim prijateljima, obitelji i dragim osobama.

Ako ste i vi odlučili stati na loptu i pozabaviti se sami sa sobom, ovih 10 savjeta sigurno će vam pomoći.

1. MEDITACIJA

Ne morate vježbati jogu i satima sjediti u tišini. Desetak minuta koje ćete svakodnevno provesti u miru, duboko dišući sklopljenih očiju, smirit će vas i pomoći vam da lakše posložite prioritete.

2. POZITIVNO RAZMIŠLJANJE

Kažu da je lakše misliti negativno nego pozitivno i to je prava istina. Za sreću se morate boriti, što nije uvijek jednostavno, no dobra je vijest da vježbanjem pozitivnih misli one postaju dio našeg života i nešto u što zaista počinjemo vjerovati. I u "crnim danima" pokušajte pronaći neku misao koja će vas ispuniti optimizmom.

3. ZAHVALNOST


Vježbanje zahvalnosti važna je stvar u životu svake osobe, a mnogi smatraju i put do sreće. Čak i kada mislite da nemate na čemu biti zahvalni, probajte nabrojati barem deset sitnica zbog kojih ste zaista sretni - vidim, čujem i hodam, znam nasmijati ljude, imam odličan smisao za modu, imam prijatelje koji me vole...kako god vam se beznačajno činile stvari na vašem popisu, uskoro ćete uvidjeti kako imate puno razloga za sreću.

4. POMAGANJE

Dopustiti da vas drugi iskorištavaju uvijek je loša ideja. S druge strane, nesebično pomaganje onima kojima je to potrebno, čak i kada se radi o sitnicama, od vas će učiniti bolju osobu. Nikad ne tražite zauzvrat nešto za uslugu koju ste pružili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. SLUŠAJTE SVOJU INTUICIJU

Stanite i razmislite malo - prije svake loše veze, vraćanja bivšem ili ulaska u problematično prijateljstvo, mali glasić u glavi sigurno vam je govorio da to ne činite. Nemojte izigravati vidovnjaka, ali svoju intuiciju uvijek slušajte jer je tu da vas spasi od nevolja.

6. PRESTANITE SE USPOREĐIVATI


Jednom kad se prestanete uspoređivati s drugima, vaš život biti će puno ljepši. Da život je nepravedan i postoje žene koje imaju ljepšu kosu, punije usne i bolje noge od vas, a vaša zločesta poznanica sasvim neopravdano ima pažljivijeg dečka i bolji posao od vas. Jadikovanjem ništa od toga nećete promijeniti pa bi za vas bilo bolje da se prestanete osvrtati na druge i da se fokusirate na svoje vrline i svoj život.

7. NEMOJTE BITI TOLIKO STROGI PREMA SEBI

"Glupa sam.", "Joj, baš sam šeprtljava!", "Za sve sam si sama kriva"...žene imaju neopisivu potrebu same vrijeđati sebe kako ne bi ispale arogantne ili umišljene. Samoponižavanje često je i nešto što ljudi vuku iz djetinjstva, kada su im roditelji ili nasilnici u školi objašnjavali da nisu dovoljno dobri. Oslobodite se te loše navike i počnite vjerovati u sebe, i još važnije - biti svoja najbolja prijateljica.

8. PRESTANITE BITI STROGI I PREMA DRUGIMA

Ne možete podnijeti kolegicu iz računovodstva jer ima taj užasan piskutav glas? Živcira vas tetka vašeg dečka jer je jako bahata? Prestanite gajiti ružne osjećaje prema osobama koje površno poznajete i prihvatite njihove mane kao što bi sigurno voljeli da oni prihvate vaše.

9. PROVODITE VIŠE VREMENA U PRIRODI

Čak i ako nemate priliku otići na planine ili u šumu, boravak u parku ili uz more učinit će čuda za vašu psihu. Što češće boravite van zadimljenih i glasnih prostorija.

10. OPROSTITE SEBI I DRUGIMA

Opraštanje je najteži zadatak, na kojem treba puno raditi. Kad opraštate, nemojte misliti kako osoba koja vam je napravila zlo to ne zaslužuje - fokusirajte se na činjenicu da ćete sebi tako napraviti veliku uslugu i da ta osoba nije vrijedna stresa koji je donijela u vaš život. Praštanje sebi još je teže, ali je i neizbježno ako želite postati sretni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara