Anina seksi kuhinja: Slatke i slane lazanje

Anina seksi kuhinja: Slatke i slane lazanje

Foto: Filip Dizdar

NA OVOTJEDNOM meniju je omiljeno jelo mačka Garfielda. Ako voliš lazanje i uživaš u kuhanju, možeš ih isprobati pripremljene na dva načina; slatke i slane. Ni ovog puta nismo izostavili povrće, pa smo u klasične lazanje s mesom dodali poriluk, kukuruz, mrkvi i blitvu, dok su slatke lazanje savršene za ljubitelje čokoladnih poslastica.

Šarene lazanje


Potrebno ti je:

(za  nadjev)
1 poriluk
400 g mljevene puretine
2-3 žlice pasirane rajčice
1 limenka kukuruza
1 naribana mrkva
400 g blitve
sol, papar, vlasac i bosiljak

(za  bešamel umak )
800 ml mlijeka
1 žlica maslaca
3 žlice brašna
sol i papar
žlica parmezana

Nadjev:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Poriluk nareži na kolutove, a mrkvu naribaj te ih zatim propirjaj na malo ulja i dodaj mljeveno meso. Kad meso dobije boju dodaj začine, pasiranu rajčicu i kukuruz te ostavi petnaestak minuta na vatri uz povremeno miješanje. Blitvu obari u kipućoj slanoj vodi i ocijedi je.

Bešamel:

Brašno pomiješaj s par žlica mlijeka. Ostatak mlijeka, zajedno s maslacem, stavi na vatru da prokuha. Dodaj brašno i kuhaj dok se ne zgusne. Nakon što skineš s vatre dodaj origano, bosiljak i parmezan.

Pripravak:

Na dno posude za pečenje stavi malo bešamela, pa zatim listove lazanja. Na listove lazanja stavi par žlica nadjeva od mesa, a na njega nekoliko listova blitve. Prelij s bešamelom i sve ponovi nekoliko puta. Na kraju stavi bešamel i naribani sir, ubaci u pećnicu i peci dvadesetak minuta na 200 stupnjeva.

Čokoladne lazanje

Potrebno ti je:

10 dag čokolade
3 jaja (samo žutanjci)
3 dl mlijeka
5 dag šećera u prahu
2 dag brašna


Priprema:

2 dl mlijeka stavi u posudu da zavrije. U posebnoj zdjelici od žutanjaka, preostale količine mlijeka, šećera i brašna napravi glatku smjesu. Smjesu ulij u uzavrelo mlijeko, i uz stalno miješanje pusti da kuha oko 5 minuta pritom pazeći da se ne stvore grudice. Pusti kremu da se ohladi, a u drugoj posudi rastopi čokoladu i izlij je na termo foliju te je ravnomjerno razmaži na istu debljinu. Pusti čokoladu da se malo stvrdne, a zatim izreži oblike trokutića te do kraja ohladi u hladnjaku. Kad su svi sastojci spremni slaži ih kao lazanje: red čokolade, pa red kreme, zatim opet čokoladu... Kada završiš, sve možeš dodatno ukrasiti šlagom ili voćem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara