Aromaterapija: Riješi se stresa i bolesti na prirodan način

Aromaterapija: Riješi se stresa i bolesti na prirodan način

Foto: shutterstock

POJAM "aromaterapija" uveo je francuski kemičar Rene Maurice Gattefosse je 1920. g., kada je napisao prvu tezu o aromaterapiji, nakon što si je uspješno zaliječio tešku opekotinu na ruci nastalu uslijed eksplozije kemikalija u laboratoriju. Naime, on je opečenu ruku uronio u posudu s lavandinim uljem. Nakon što se brzo i uspješno oporavio - zainteresirao se za djelovanje eteričnih ulja i tako je nastala moderna aromaterapija.

Primjenom aromaterapije, odnosno redovitim korištenjem eteričnih ulja, možemo obrambenom sustavu olakšati suprotstavljanje mnogim štetnim mikroorganizmima s kojima svakodnevno dolazimo u kontakt. To je jedan način na koji aromaterapija može biti od pomoći.

Drugi način djelovanja aromaterapije je mogućnost upravljanja stresom koji utječe na funkcioniranje obrambenog sustava i leži u osnovi mnogih zdravstvenih tegoba. Aromaterapija ima djelotvoran alat za suprotstavljanje stresu, depresiji, tjeskobi i strahovima.

Pri izboru načina uvođenja eteričnih ulja u svakodnevnu rutinu treba se odlučiti za one koji će biti u skladu s načinom života, dnevnim rasporedom i količinom obaveza. Važno je pridržavati se plana za koji smo se odlučili.

Uništavanje mikroba

Za smanjivanje količine štetnih mikroorganizama u zraku prostorije u kojoj boraviš, koristi eterična ulja poput čajevca, ravensare, širokolisne lavande, bora, slatke naranče, palmarose, eukaliptusa (E. radiata), bergamota ili limuna.


Primjerice, takva bi mješavina mogla biti:
5 kapi ulja slatke naranče
3 kapi čajevca
2 kapi bora

Ili prema svom ukusu i uljima koja imaš na raspolaganju napravi bilo koju mješavinu navedenih ulja.

Mješavinu koristi u obliku spreja, u mirisnoj svjetiljci, električnom difuzeru, na različitim keramičkim ili drvenim nosačima, na prstenovima za sijalice.

Možeš ju koristiti i u postupcima održavanja higijene u prostoru u kojem boraviš, ili kapnuti kap-dvije u paket papirnatih maramica koji nosiš sa sobom, na rub šala itd.

Anti-stresna mješavina

Za otpor stresu i zimskoj depresivnosti biraj između sljedećih ulja: bor, ravensara, prava lavanda, širokolisna lavanda, bergamot, palmarosa, mandarina, petitgrain gorke naranče, ružino drvo, muškatna kadulja.

U biranju ulja (neke mješavine ili pojedinačnog ulja) rukovodi se osobnim mirisnim preferencijama - izaberi nešto što ti krasno miriši!

Izabrana ulja koristi raspršena u prostoru, u inhalacijama, prilikom tuširanja, u kupkama, u preparatima za njegu tijela, u ulju za masažu, nosi ih na maramici, kapni na šal, na unutrašnjost kapuljače za hladnih, vjetrovitih dana, pretvori ih u samo svoj parfem…

Prijedlog moguće mješavine:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
3 kapi bergamota
2 kapi mandarina
2 kapi prave lavande
1 kap muškatne kadulje
2 kapi bora

Otvaranje dišnih puteva

Ako zatreba poboljšati prohodnost dišnih putova, evo prijedloga za djelotvornu mješavinu za inhalaciju:
3 kapi ravensare
3 kapi bora
2 kapi paprene metvice

U inhalator s toplom vodom kapnite kap mješavine, inhalirajte 2 minute, pa dodajte sljedeću kap. Nastavi s inhalacijom, pa dodaj još jednu kap.

Tri kapi su dovoljne za jednu inhalaciju koja ne bi trebala trajati dulje od 10 minuta.

Recept za jačanje imuniteta

Dobru podršku obrambenom sustavu pružit će eterična ulja širokolisne lavande, ravensare, eukaliptusa (E. radiata), čajevca, bušina, ružinog drveta, timijana, kt. tujanol, palmarose.


Ako tvoj obrambeni sustav treba poticaj, napravi sljedeću mješavinu:
3 kapi ravensare
3 kapi eukaliptusa (E. radiata)
3 kapi palmarose
1 kap širokolisne lavande

4 kapi ove mješavine razrijeđene u nekom baznom ulju nanosi na slabinski dio leđa 3 puta dnevno tijekom 7 dana.

Napomena: Spomenuta terapijska svojstva imaju samo kvalitetna eterična ulja, pa trebaš obratiti pozornost kakva ulja nabavljaš.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara