Crveno, puno meduza i ono koje isparava: Vodimo te na najneobičnija jezera svijeta

Crveno, puno meduza i ono koje isparava: Vodimo te na najneobičnija jezera svijeta

Foto: Instagram, Pinterest, Press Foto

ZA ova jezera nećeš vjerovati da postoje.

1. Crvena laguna (Bolivija)

Laguna Colorada je plitko, slano jezero, koje se nalazi u Boliviji, na nadmorskoj visini od oko 4000 metara. Narančasto-crvena boja može se zahvaliti crvenim algama i ostalim mikroorganizmima, a osim turista, česti posjetioci ovog jezera su i prekrasni flamingosi.2. Podzemno jezero Melissani (Grčka)

Podzemno jezero Melissani, nalazi se unutar istoimene špilje, na istočnoj obali ostrva Kefalonija u Grčkoj. Za turiste su otvoreni tek 1963. godine, no danas su jedna od najposjećenijih grčkih atrakcija. Zamisli samo doživljaj vožnje čamcem po jezeru. Ah...3. Jezero koje isparava (Dominika)

Temperatura vode je ovdje u prosjeku 90 stupnjeva na krajevima, no ona još uvijek nije otkrivena u središtu jezera. Poznata je jedna anegdota, u kojoj je turist skuhao jaje u jezeru, koje je odmah nakon uranjanja u vodu postalo crno. Iako on tvrdi da je bilo jako ukusno, upozorenja oko jezera postavljena su doslovno svugdje - stijene su klizave, ne prilazite! Dominika je inače mala država i otok u Karipskom moru.4. Jezero Meduza (Palau)

Jezero meduza, koje se nalazi u Republici Palau, raj je za plivače i ronioce, koji žele plivati s bezopasnim meduzama. Jezero je puno brzorastućih alga, koje su meduzama omiljena hrana, a u njemu ne postoji prirodni neprijatelji za njih. One ne mogu naškoditi ljudima, no za ronjenje se mora tražiti posebna dozvola, jer na dubini od 15-20 metara se nalazi opasni sloj sumporovodika. Plivanje je dopušteno.5. Jezero Resia (Južni Tirol)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Regija u Italiji poznata je po jednoj od najbizarnijih turističkih atrakcija Europe - akumulacijskom jezeru Resia. Zašto kažemo bizarno? Na ovom se mjestu prije nalazilo selo, koje je poplavljeno, a toranj crkve i dan danas viri izvan jezera. Neki govore kako i danas čuju zvono u tornju, iako je ono odstranjeno nakon gradnje. Ribolov se ne preporuča, jer tko zna što bi ovdje upecala.6. Jezero Superior (Sjeverna Amerika)

Ovo jezero po površini je najveće slatkovodno jezero na svijetu. Prema povjesničaru Fredericku Stonehouseu, južna obala jezera, poznata je i kao "groblje brodova". No, ovo jezero je i pravi raj za surfere, jer su valovi dovoljno veliki za sve ljubitelje ovog sporta. To je inače moguće samo u zimskim mjesecima, no voda je toliko hladna, da je potrebno namazati lice vazelinom, kako bi se izbjegle ozebline. Voda je nestabilnija nego u oceanu pa ovdje dolaze samo najhrabriji.7. Bajkalsko jezero (Sibir)

Najstarije i najdublje (oko 1700 m) jezero na svijetu, poznato je i pod nazivom "Plavo sibirko oko". No, jezero je poznato i po tome što je zasićeno s puno metana pa kada se jezero topi, na njemu se formiraju geometrijski savršeni krugovi. To se događa u proljeće, a toliko su veliki da se u cijelosti mogu vidjeti samo iz svemira.8. Jezero Hillier (Australija)

Iako ovo nije jedino ružičasto jezero na svijetu, danas smo ga odlučili izdvojiti na listi te otkriti ti nešto više o njemu. Ono je dugačko oko 600 metara, a boja je trajna. Radi se o slanom jezeru, koje je sa svih strana okruženo gustom, tamnozelenom šumom. Zbog svoje ljepote, jezero je itekako privlačno turistima, a često se organiziraju i letovi avionom iznad njega, kako bi ga mogli vidjeti u cijelosti.9. Kliluk jezero (Kanada)

Ovo jezero poznato je još i kao pjegavo ili točkasto jezero, a bogato je sulfaton, magnezijem , kalcijem, natrijem i drugim mineralima. Tijekom ljeta, kada voda ispari, u jezeru ostaju minerali, koji formiraju male, kružne bazene, od kojih svakoga krasi druga boja, što je svakako jedinstveni prizor za sve posjetioce, koje od jezera odvaja ograda, zbog straha od eksploatacije minerala. Jezero je poznato i po svojim ljekovitim svojstvima, a posebno su ga u te svrhe iskorištavali Indijanci. Čak su i zaraćena plemena imala dogovor da ne ratuju oko jezera te o slobodnom korištenju istog.10. Jezero pet cvjetova (Kina)

Voda u ovom jezeru, koje se nalazi u sklopu kineskog Nacionalnog parka Jiuzhaigon, toliko je čista, da se sva stotinu godina stara stabla, koja se nalaze u jezeru, jasno vide. Višebojni efekt jezera može se zahvaliti kalcijevom karbonatu u jezeru. Mještani ga smatraju svetim, a u blizini žive i ugrožene velike pande.

 

 

 

 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara